Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.04.2015.
09:41
blic.rs A

Srpski državljanin sa porodicom zarobljen u Jemenu

Srpski državljanin Muhedin Gegić, njegova supruga i četvoro dece, zarobljeni su u ratom zahvaćenom Jemenu. Gegić je za RTS rekao da je skoro svakodnevno u kontaktu sa ambasadom Srbije u Dubaiju i da čeka evakuaciju.

Reuters
Bombe padaju, struje nema, imovina zaplenjena... kraj mirnog života u Jemenu

Muhedin Gegić živi u Jemenu od 2006. godine, oženjen je Jemenkom i trenutno se nalazi u gradu Taiz, u kom je, kako je rekao za RTS, veoma opasna situacija zbog brojnih okršaja u poslednjih nekoliko dana.

- Taiz je čisto sunitsko mesto i oni ne daju Hutima da kontrolišu grad. Goriva nema, grad je prazan, eventualno neki motor ili auto - napisao je Gegić, koji je poreklom iz Raške oblasti.

Srpskoj ambasadi u Kuvajtu se obratio još u oktobru i tražio od njih zaštitu ili, kako kaže, bolje rečeno konzularnu pomoć, ali od tog pokušaja nije bilo ništa. Onda je, kaže, došlo do bombardovanja od strane saudijskih snaga, posle čega je stupio u kontakt sa srpskom ambasadom u Adis Abebi i saopštio im da planira da ode u Džibuti.

- Oni su odmah kontaktirali ministarstvo u Beogradu i dobio sam za nekoliko dana mejl od naše ambasade u Dubaiju. Onda sam im dao kontakt broj, oni su u kontaktu sa mnom gotovo svaki dan - kaže Gegić.

Prema njegovim rečima, i Ambasada Srbije u Dubaju i Ambasada u Moskvi na svaki način pokušavaju da evakuišu njega i porodicu.

- Trenutno su problem putni listovi - kako ih dobaciti do Jemena - ističe Gegić.

Muhedin Gegić ističe da se sada ne oseća bezbedno i dobro u Taizu jer mu je izlazak iz kuće ograničen, a struje ima samo ponekad.

- Snabdevanje vodom je takođe kritično - piše on.

Kako kaže, u proteklim danima izgubio je imovinu vrednu oko 15.000 evra.

- Auto mi je ukraden, a drugi je zaplenjen. Šta sam kućio devet godina, otišlo je nizbrdo - zaključio je Gegić.

Kaže da će se cela situacija razrešiti ovih dana jer se, kako kaže, naša ambasada maksimalno zalaže.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsednika Abdrabe Mansura Hadija od napredovanja Huta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.04.2015. 11:59
Evropa to resava brzo, svog gradjanina povuce a zena i djeca nek ostanu , mislim da je realno , sa kojim pravom sada jos pet osoba ulazi na nasu teritoriju koji ne poznaju ni jezik , ni kulturu , ili na drzavni trosak !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online