Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.04.2015.
09:00
N. Jokić A

Od januara 2016. sve cigarete u istom pakovanju

Već od prvog dana iduće 2016. godine u Francuskoj će se sve marke cigareta prodavati u "neutralnoj" kutiji, odnosno u istovetnom pakovanju - bez vidljive oznake marke. Iako je dugo najavljivan, novi zakon, izglasan u francuskom parlamentu uoči uskršnjih praznika, uzbunio je naročito prodavce cigareta.

Reuters
Cigarete: Sve će biti u istom pakovanju

Kako je novinarima objasnila Marisol Turen, ministarka zdravlja, novi zakon predviđa jednobojne kutije sa jedva vidljivom markom cigareta. Cilj je da se kupci "obeshrabre" da kupuju cigarete.

Do sada je jedino Australija imala sličan zakon. Najveći svetski proizvođač cigareta "Filip Moris" tvrdi međutim da je uprkos tome povećao promet u Australiji i da je 2013. godine prodao 21 milijardu cigareta, odnosno 0,3 odsto više nego prethodne godine.

Katanac

U Francuskoj se cigarete kupuju u posebnim prodavnicima koje prodaju isključivo novine, cigarete, ponegde i karte za prevoz i lutriju. Kada se zna da zbog interneta opada prodaja štampe, ne čudi podatak da je samo prošle godine više od hiljadu ovakvih uglavnom porodičnih radnji - moralo da "stavi katanac" na vrata.

Ova statistika je u neskladu sa zvaničnim podacima australijske administracije koji kažu da je u periodu od kada je zakon o "neutralnom pakovanju" donet, broj pušača opao za 15 odsto.

Videvši da će zakon biti uskoro izglasan, "Filip Moris" je polovinom marta objavio saopštenje u kome se kaže "da francuska vlada ne mora da žuri" da donese novi zakon jer bi to moglo samo da dovede do "eksplozije crnog tržišta". Zvuči kao opomena kada se zna da je Evropska komisija optužila velike proizvođače kao što su "Filip Moris" i "Japan Tobako" za veze sa "crnim tržištem" cigareta i da se sve na kraju završilo - ne opovrgavanjem optužbi, već nagodbom. Proizvođači cigareta platili su milionske sume EU i sve je ostalo isto.

Francuski prodavci su ogorčeni. "Bićemo jedini u Evropi sa ovim zakonom", kažu oni, pozivajući se na nezvaničnu procenu da se četvrtina francuskih pušača snabdeva kod švercera.

Umire 200 pušača dnevno

Prema zvaničnim statistikama, u Francuskoj zbog pušenja u proseku umire 200 ljudi dnevno. Pušenje je ujedno prvo na listi uzroka smrtnosti koji se mogu izbeći.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.04.2015. 09:47
Што би рекли, исти к**** друго паковање.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online