Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.04.2015.
05:47
A. Krasojević - Vesti A

Sistem lovi "vozače duhove"!

Na putu A2 u Tesinu u Švajcarskoj testira se jedan novi projekat koji autoputeve treba da učini sigurnijim od "vozača duhova" kojima se iz nepažnje ili nekog drugog razloga dogodi da ulete u suprotan smer autoputa.

Vesti
Retko treznima, a češće pijanima, dešava se vožnja u suprotnom smeru autoputu


"Vozači duhovi" koji se iznebuha sa svojim automobilima pojave u suprotnom smeru na putu prouzrokuju godišnje u Švajcarskoj u proseku 15 nesreća. Protiv toga se do sada preduzimalo samo nešto u smislu saopštenja i pismenih objava. Savezna kancelarija za puteve (Astra) konačno je od februara počela da testira u Tesinu jedan novi sistem.

- Ideja je da se na izlazima auto-puteva redovno dežura - kaže Eugenio Sapija iz Astre za švajcarske medije.

Uz pomoć trostepenog osiguranja, ubuduće bi trebalo da se spreče ovakve nesreće koje često završavaju s ljudskim žrtvama. Najpre će se pomoću senzora u slučaju pogrešnog ulaska na put vozač obaveštavati putem svetlosnog signala, koji je dalje praćen zvučnim alarmom, a sve sa ciljem da se "probudi" pažnja vozača. Ukoliko vozač koji je krenuo u suprotni smer ne reaguje, sistem alarmira Kantonalnu policiju koja preko informacione table može da pošalje preventivne poruke, kao i da pošalje policijsku patrolu. Na kraju se pale crvena svetla koja zabranjuju dalji ulazak na pogođenu deonicu autoputa.

U Kantonalnoj policiji Valisa se uvođenje ovog sistema pozdravlja.

'Vozači duhovi" su problem koji se ponavlja. Iako oni po pravilu mogu biti zaustavljeni, od interesa je da se primenjuju novi sistemi. Do sada je policija ovaj problem rešavala najčešće automobilskom blokadom - kaže predstavnik Žan-Mari Bornet.

Pored mnogih pozitivnih aspekata, novi sistem ima i nekih mana. Instalacija je 75.000,00 franaka, pa je relativno skupa. Eksperti još dodatno upozoravaju da sistem nije u svim slučajevima delotvoran - na primer kada vozač koji vozi u korektnoj traci odluči da se okrene i krene u pogrešnom smeru. Da se i to događa pokazuje nedavni slučaj jednog 94-godišnjeg vozača iz kantona Valizelen, koji od 17. marta ove godine, bez vidljivog povoda, odjednom okrenuo svoj automobil nasred auto-uta, i krenuo da vozi u suprotnom smeru!

Francusko iskustvo

U Francuskoj se već primenjuje ovaj sigurnosni sistem i do sada je pokazao dobre rezultate. U Švajcarskoj je započet kao pilot-projekat u formi dvogodišnjeg testa na putu A2 u Tesinu. Sistem je instaliran, i posle isteka vremena testiranja o njegovoj sudbini biće odlučeno u odgovarajućim ministarstvima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online