Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.03.2015.
14:34 >> 22:30h
Tanjug A

Turska: Preminuo oteti istanbulski tužilac

Drama u zgradi suda u Istanbulu, gde su pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe zarobili tužioca Mehmeta Selima Kiraza, okončana je večeras posle šest sati neizvesnosti akcijom specijalaca - dva napadača su ubijena, tužilac je spasen, ali je teško ranjen. Tužilac je odmah odveden u bolnicu gde je preminuo, saopštili su bolnički izvori.

Reuters
Fotografija koju su objavili otmičari: Tužilac Kiraz sa pištoljem prislonjenim na čelo

Tužilac Mehmet Selim Kiraz, smešten je u bolnicu odmah posle akcije snaga bezbednosti, u kojoj su dvojica otmičara ubijena, a talačka kriza okončana posle šest sati.

- Preminuo je kad je stigao u bolnicu. Dali smo sve od sebe da ga spasemo - rekao je zvaničnik iz bolnice "Florens Najntingejl", prenose agencije.

Smrt tužioca potvrdili su i turski šef diplomatije i premijer.

Akcija spasavanja

Bezbednosne snage su pokrenule akciju spasavanja pošto su se iz zgrade suda čuli pucnji, prenela je agencija Rojters.

Agencije su, pozivajući se na izjave svedoka, prenele da je u zgradi suda u Istanbulu, gde je u jednoj kancelariji na šestom spratu bio zarobljen tužilac Kiraz, odjeknula eksplozija, kao i da se čula pucnjava.

Nekoliko časova ranije, šef istanbulske policije je izjavio da se pregovara sa dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

Otmičari

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenela je Raša tudej. Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

Kiraz istražuje ubistvo15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine posle 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim posle smrti tinejdžera.

Turski mediji su preneli da su se u jednom trenutku čuli i pucnji iz suda.

Novinar "Hurijeta" je pozvao na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da "tužilac trenutno nije dostupan". Potom je prekinuo vezu, a čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula "policija".

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena posle napada televizijske stanice su javile da su bezbednosne snage evakuisale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize", navodi list.

Zgrada suda je otvorena 2011. godine, a turska vlada je prezentovala kao "najveću sudnicu u Evropi".

U trenutku kada su napadači uleteli u kancelariju tužioca, nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje.

Turska agencija Dogan je prenela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici". Premijer Turske Ahmet Davutoglu, koji je pozvao nadležne ministre na sastanak zbog nestanka struje", pozvao je i ostale zbog dešavanja u sudu.

Turska policija je pre tri nedelje upotrebila vodene topove i suzavac protiv nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili da bi obeležili godišnjicu smrti Berkina Elvana. Na protestima su se većinom okupili levičari koji su uzvikivali; "Berkin Elvan je besmrtan", a sukobili su se s policijom u Istanbulu i Ankari.

Berkin Elvan (15) je devet meseci bio u komi nakon što ga je u junu prošle godine u glavu policija pogodila patronom suzavca tokom protesta na kojima se slučajno zadesio pošto je izašao da kupi hleb.

Preminuo je 11. marta prošle godine, a njegova smrt je pokrenula talas protesta. AP ističe da nije jasno kako su u zgradu suda napadači uspeli da unesu oružje.

AFP prenosi pisanje turskih medija da je grupa dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen.

Među zahtevima je i "javno priznanje" odgovornih policajaca.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.03.2015. 14:42
Pravedno Izvedeno, hoce pravdu...........!!! Pravdu ako ne dobijes moras sam da je sprovedes!!!! Znaci, tuzijac jos malo pa klik-klak...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online