Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.03.2015.
08:40 >> 12:55h
Tanjug, Srna A

Rat u Jemenu: Saudijska Arabija napala (iz vazduha) pobunjene Hute

Saudijska Arabija pokrenula je danas (26. mart) vazdušne napade u Jemenu u koaliciji sa regionalnim saveznicima u borbi protiv zajednice Huti, koje podržava Iran, čiji su pripadnici zauzeli južni grad Aden.

Reuters
Građani pomažu civilnoj odbrani da izvuče mrtve i povređene iz ruševina

Huti, koji su isterali iz rezidencije jemenskog predsednika Abd Rabua Mansura Hadija i za koje se veruje da imaju veliku podršku Irana, "uvek su birali put nasilja", preneo je AP reči ambasadora Saudijske Arabije u SAD.

Ubrzo nakon što je ambasador Saudijske Arabije u Vašingtonu najavio vojnu akciju, borbeni avionu su pokrenuli napad na aerodrom u jemenskoj prestonici Sani i vojnu bazu Dulaimi, rekli su meštani i zvaničnici.

Aerodrom su juče (25. mart) zauzele snage lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, koji je saveznik Hutija i još je moćna ličnost u Jemenu, iako je otišao s vlasti 2011. godine.

Podrška V. Britanije Saudijcima

Velika Britanija podržava odluku Saudijske Arabije da vojno interveniše u Jemenu, saopštio je danas britanski Forin ofis, istakavši da ocenjuje delovanje Hutu milicije kao znak njihovog zanemarivanja politčkog procesa.

U međuvremenu je izvor iz civilne odbrane objavio da je najmanje 13 civila poginulo u saudijskim vazdušnim napadima na Huti pobunjenike u prestonici Jemena Sani.

- U saudijskim napadima tokom noći ubijeno je 13 civila među kojima ima žena i dece - rekao je taj izvor za AFP.

RIA Novosti prenela je, pozivajući se na izvore iz lokalnih vlasti, da je broj žrtava vazdušnih udara povećan do 65.

Reuters
Ubijeno je 65 civila

- Broj žrtava vazdušnih udara u stambenim četvrtima severno od Sane i u Sadi je 65, uključujući žene I decu - navodi neimenovani činovnik, dodajući da spasioci izvlače ranjene ispod ruševina.

Očevici su ispričali da stanovnici pomažu civilnoj obrani da izvuče žrtve ispod ruševina sedam kuća koje su oštećene u bombardovanju.

Saudijska Arabija i njeni saveznici iz Persijskog zaliva pokrenuli su noćas (25. mart) ofanzivu u Jemenu da bi potisnuli snage koje su saveznici Irana i drže pod opsadom Aden, gde je utočište pronašao predsednik Jemena koga podržavaju SAD.

Vojni izvori navode da su na meti napada bili položaji pobunjenika na različitim lokacijama u Sani, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Dajlami i međunarodni aerodrom u severnom delu grada, kao i predsednički kompleks koji su pobunjenici zauzeli u januaru.

Televizija "Al-Arabija" je objavila da u ofanzivi u Jemenu učestvuje 150.000 saudijskih vojnika i 100 bombardera.

Reuters

Avioni Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina učestvuju u ovoj operaciji. Egipat, Pakistan, Jordan i Sudan su spremni da učestvuju u kopnenoj ofanzivi

Zvaničnik politbiroa Hutija Muhamed al-Buhaiti je za Rojters izjavio da su Huti spremni da se suprotstave vazdušnoj kampanji koju predvodi Saudijska Arabija.

"U Jemenu će možda biti potrebna kopnena ofanziva"

Da bi se ponovo uspostavio red u Jemenu možda će biti potrebna kopnena ofanziva, izjavio je danas saudijski izvor upoznat sa vojnim pitanjima, samo nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija počela vazdušne udare na oružane formacije Hutija, koji su saveznici Irana.

- Ne možemo ostvariti svoje ciljeve vraćanja legitimne vlade ako samo kontrolišemo nebo Jemena... za uspostavljenje reda možda će biti potrebna kopnena ofanziva - rekao je taj izvor Rojtersu.

Jemen je zatvorio glavne luke na moru, rekli su lokalni izvori nakon što su Saudijska Arabija i njeni saveznici počeli da bombarduju snage Hutija koje se bore protiv jemenskog predsednika koga podržava Zapad.

Predsednik napustio uporište, ne zna se gde je

Bela kuća potvrdila je sinoć da je predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi napustio svoju rezidenciju u Adenu, nakon što su se šiitski pobunjenici približili njegovom poslednjem uporištu, ali nije mogla da potvrdi njegovu lokaciju.

- Mi smo danas ranije bili sa njim u kontaktu. On više nije u rezidenciji. Ne mogu da potvrdim detalje o njegovoj trenutnoj lokaciji - rekla je portparol Stejt dipartmenta Džen Psaki novinarima, dodajući da je on svojevoljno napustio rezidenciju.

RIA Novosti prenosi tvrdnju neimenovanog izvora iz pogranične službe da predsednik Jemena Abdrabu Mansur Hadi nije pušten u Oman i da je na jemenskoj teritoriji. Drugi tamošnji izvor rekao je da je Hadi nedavno stigao u centar regiona Hadramut (Hadhramaut), grad Al-Mukalu, I da bi mogao da krene ka Saudijskoj Arabiji.

Ko je na čijoj strani?

Bela kuća je saopštila kasno sinoć da SAD podržavaju operaciju koju vodi Savet za saradnju zalivskih zemalja, te da je američki predsednik Barak Obama odobrio američku "logističku i obaveštajnu podršku".

- Iako američke snage ne preuzimaju direktnu akciju u Jemenu uspostavili smo zajedničku ćeliju za planiranje sa Saudijskoj Arabijom kako bi koordinisali američku vojnu i obaveštajnu podršku - rekla je portparol Nacionalnog saveta bezbednosti Bernadet Mihan.

Na pitanje da li su od početka napada bili u kontaktu sa Iranom, koji je njihov saveznik ili da li će Huti tražiti vojnu pomoć od Teherana, on je odgovorio:

- Ne. Jemenski narod je spreman da se suoči sa ovom agresijom bez stranog uplitanja!

Šiitiski Iran je glavni saveznik Hutija, šiitske gurpe koja se bori protiv snaga lojalnih Hadiju, bivšem generalu koga podržavaju sunitske zemlje u Persijskom zalivu.

Iran: Nemamo ništa s tim

Vlasti sunitske Saudijske Arabije optužuju Iran da podstiče versko nasilje u regionu i Jemenu uz pomoć Hutija.

Iranski ministar spoljnjih poslova Muhamed Džavad Zarif je poručio da će Iran uložiti maksimalan napor da bi se zaustavila kriza u Jemenu.

- Vazdušni udari koje predvodi Saudijska Arabija treba odmah da prestanu jer to predstavlja kršenje suvereniteta Jemena. Mi ćemo uložiti sve napore u zaustavljanje krize - rekao je Zarif.

Iransko mnistarstvo spoljnjih poslova je tražilo zaustavljanje vojne "agresije" u Jemenu i upozorilo da bi to moglo dovesti do pogoršanja krize. Iran negira da je obezbedio novac i obučavanje snaga siitskih Hutija u Jemenu, kao što tvrde neki zapadni i jemenski zvaničnici.

Rusija zabrinuta

Moskva je zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja u Jemenu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnjih poslova. Rusija je uvek podržavala suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Jemena, navelo je ministarstvo.

- Mi smatramo da je naročito važno da sve strane u jemenskom sukobu i njihovi strani saveznici odmah prekinu sve vojne akcije i pokušaju da ostvare svoje ciljeve oružjem. Mi smo uvereni da se duboke podele koje sada postoje u Jemenu mogu rešiti jedino dijalogom u koji će biti uključena čitava zemlja - ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 08:53
Konacno Rat........miline te sad se rokaju medjusobno te parazite.........Nek izguni svi.........Sta ce svetu takvi divlji stetni organizmi !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online