Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
04:51
A

Bangkok: 11 povređenih u eksploziji bombe

U eksploziji bombe u blizini rezidencije bivšeg premijera Tajlanda, Banarna Silpa-arča, uticajnog saveznika sadašnje koalicione vlade, ranjeno je 11 osoba.


Do napada je došlo je u nedelju kasno uveče, kada su nepoznati napadači na motociklu bacili bombu ka zgradi rezidencije, ali promašili i pobegli, a među povređenima su slučajni prolaznici i tri policajca iz obezbeđenja, prenela je agencija Kjodo.


Još jedan napad bombom, ali bez posledica, izveden je na policijsku stanicu u gradu Čiang Mai, gde, takođe bivši premijer, Taksin Šinavatra, i dalje uživa snažnu podršku naroda.


Do napada je došlo u jeku rastuće političke tenzije u Bangkoku, gde antivladini demonstranti, uglavnom Taksinovi sledbenici, drže pod opsadom trgovački centar grada, pozivajući Abhisita da raspusti parlament.


Opozicioni demonstranti koji drže pod kontrolom ključne delove tajlandske prestonice Bangkoka najavili su da će se boriti do pobede, pošto su pregovori sa vladom propali, a premijer Abhisit Vedžadživa nije ponudio rešenje za političku krizu koja traje više od mesec dana.


"Nećemo otići kući dok ne pobedimo", poručio je lider demonstranata Kvančaj Praipana, apelujući na demonstrante iz unutrašnjosti zemlje da se suprotstave policiji i vojsci koje pokušavaju da spreče njihov dolazak u Bangkok, prenele su agencije.


Opozicionari, takozvani crvenokošuljaši, sledbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog u vojnom puču 2006. godine, i uglavnom potiču iz siromašnih provincijskih područja.


Taksin je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.


Demonstranti, koji od 12. marta protestuju u Bangkoku, ranije su tražili da parlament bude odmah raspušten, ali su u petak ublažili zahtev i ponudili premijeru da zakonodavno telo raspusti u roku od 30 dana, sa ciljem "sprečavanja budućeg nasilja".


Abhisit, koji je odbacio kompromisno rešenje koje su ponudili crvenokošuljaši, gostovao je juče na nacionalnoj televiziji, gde je rekao da je proces rešavanja krize u toku, ali da postoji mogućnost da ne budu svi zadovoljni njime.


On je kazao da se i vlada i vojska spremaju za sledeći korak, ne precizirajući šta to tačno znači, ali i vladini i vojni zvaničnici već su rekli da crvenokošuljaši ne mogu beskonačno ostati u Bangkoku.


Zajedno sa njim, na televiziji je gostovao načelnik generalštaba tajlandske armije Anupong Paočinda, koji je rekao da se kriza mora rešiti pravnim sredstvima i istakao da ne postoje podele unutar vojske, kao što mediji spekulišu.


"Mi nećemo pribegavati nasilju, ali, kao što sam i ranije rekao, situacija je eksalirala u pravcu nasilja, tako da će vojska morati da prilagodi mere. Kao što je premijer kazao, mi ćemo učiniti sve što je neophodno da ponovo uspostavimo mir", istakao je Anupong.


U sukobima tajlandskih snaga bezbednosti i demonstranta već je poginulo najmanje 26, a povređeno skoro 1.000 ljudi, javile su agencije.


Crvenokošuljaši su zauzeli trgovački centar Bangkoka, zbog čega su zatvoreni hoteli sa pet zvezdica i tržni centri, a svakodnevni život u gradu je paralisan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online