Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
09:15
D. Lukić - Vesti A

Zapad u finansijskom ratu protiv ID (2): Zarađuju milione od nafte i iznuda

Borba protiv mreže samofinansiranja smatra se,u zapadnim analizama, prvom linijom fronta u ratu sa džihadistima. Finansiranje je ujedno i najranjiviji deo džihadističke aktivnosti, mada je Zapad do sada imao sasvim malo uspeha u ovoj kompleksnoj borbi.

Tanjug/AP
Islamisti su ekonomski samoodrživi

Da bi ostvarile finansijsku nezavisnost, islamističke grupe morale su da se potpuno reorganizuju i preorijentišu, od "spoljnih" tokova finansiranja prema "unutrašnjem", hermetičnom sistemu uzajamne pomoći, koji bi bolje izbegao svaku međunarodnu novčanu kontrolu. Al Šabab u Somaliji se uzima kao primer. Grupa prima limitirane sume iz spoljnih tokova, ali je razvila visokoefikasan izvoz proizvoda, koji joj omogućava oko 80 miliona dolara godišnje.

Al Šabab je u Somaliji razvio i poseban sistem prihodovanja. Personalne i transportne poreze. Kao i Islamska država, i Al Šabab kotroliše široka područja u Somaliji. Na tim područjima uspostavio je kvazidržavnu vlast, naplaćuje poreze, vrši i druge državne usluge, a posebno na polju "pravde i bezbednosti".

Zapad u finansijskom ratu protiv ID:

1. ISIL je bogata industrija smrti

Kontrolisanje teritorije jeste i neophodan i lukrativan biznis. Primer je cvetanje trgovine opijumom u Avganistanu. Procenjuje se da je u senci zapadne okupacije avganistanska vlada do sada utrošila sedam milijardi dolara samo da bi sprečila nekontrolisanu trgovinu opijuma koji predstavlja značajan prihod talibana. Uprkos 13 godina zapadne okupacije, gajenje i trgovina opijumom je u punom procvatu. Računa se da su talibani u Avganistanu trenutno u stanju da međunarodno tržište droge snabdeju sa 90 odsto globalnih količina opijuma, što donosi prihod od 150 miliona dolara godišnje.

Ali, ne vladaju sve ekstremne i džihadističke grupe značajnim delovima teritorija, niti imaju pod kontrolom populaciju od koje iznuđuju poreze. Zato su uzimanje talaca i iznuđivanje otkupa za njih postali krupan izvor alternativnih prihoda.

Od iznuda 120 miliona

Prema statistici UN, terorističke grupe su u toku prošle godine samo od iznuđivanja otkupnine za taoce inkasirale 120 miliona dolara. Smatra se da je sama Islamska država u Iraku i Siriji na ovoj način prihodovala 45 miliona dolara.

- Finansiranje je žila kucavica terorističkih organizacija; to je ujedno i njihova Ahilova peta - stoji u jednoj londonskoj analizi. Nalaz je tačan, ali svi dosadašnji pokušaji da se bombama zmiji otkine glava pokazali su se bezuspešnim. Islamisti su se uspešno prestrojili iz faze spoljne pomoći u fazu samofinansiranja. To znači da je Zapad dobio novo samoodrživo žarište sa kojim će teško izaći na kraj.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online