Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
62
Utorak 10.03.2015.
14:40
Tanjug A

"Koje međunarodno pravo? Ono kad ste bombardovali SRJ, rušili Libiju, pravili Kosovo"

Ruski partneri na Zapadu trebalo bi da posvete ne manju pažnju bombardovanju bivše Jugoslavije, pitanju Kosova i raspadu Libije, a ne samo Krimu, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Reuters
Sergej Lavrov podseća Zapad na sva njegova kršenja međunarodnog prava

- Što se tiče međunarodnog prava i pažnje koju ono ima u poslednje vreme, pre svega u vezi sa Krimom, želeli bismo da se naši zapadni partneri ne manje revnosno odnose i prema drugim slučajevima koji su se desili nedavno u modernoj istoriji - rekao je Lavrov.

- To bombardovanje zemalja članica OEBS-a jedne zemlje članice, imam u vidu Jugoslaviju, situacija sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova - bez ikakvih referenduma. Niko tu nije dizao glas niti pitao zašto se to desilo bez referenduma - rekao je ruski minister inostranih poslova.

Lavrov je rekao da se Moskva "dosledno zalaže za uvažavanje međunarodnog prava u punom kapacitetu njegovih ciljeva i principa".

Napomenuo je da su lideri nacionalista u Ukrajini pre godinu dana otvoreno pozivali na progon ili uništenje Rusa na Krimu, ali da Zapoad na to nije reagovao.

- Žurba da se ukine status manjinskim jezicima u Ukrajini praćena je antiruskim izjavama. Jaroš (Dmitrij, lider Desnog sektora) rekao je krajem februara prošle godine da Rusi nikada neće prihvatiti ukrajinsku kulturu, nikada neće slaviti (ukrajinskog nacionalistu Stepana) Banderu, da se Rusi ne mogu promeniti, i zato na Krimu Rusa ne treba da  bude, te ih treba ili proterati ili uništiti - podsetio je Lavrov i dodao da niko od ruskih partnera "na takve izjava nije reagovao".

Prema njegovim rečima, i napad na Irak izveden je sa "otvoreno izmišljenim izgovorima" a u slučaju Libije "grubo je zloupotrebljen mandat UN".

- Uništena je država i sada svi pokušavaju da je obnove, a pitaju se samo jedno: kako da se spreči raspad i drugih zemalja tog regiona - rekao je Lavrov.

Ističući da sve te činjenice treba da istraže istoričari, šef ruske diplomatije rekao je da se u praktičnoj politici ne mogu dostići rezultati ukoliko se ne bude pamtilo zašto se šta dogodilo na međunarodnoj sceni "grubim podrivanjem međunarodnog prava".

- To treba pamtiti - napomenuo je Lavrov.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 15:16
Svaka čast redakcijo na brisanju komentara, valjda nisu u duhu međunarodnog prava, pa vam upravo to daje za pravo da brišete neistomišljenike !
Utorak 10.03.2015. 15:33
+ Sloboda Srbiji .....Napolje Okupatori +
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online