Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.03.2015.
15:31
Tanjug A

Šta je to Njemcov saznao što nije smeo da izgovori?

Dan pre nego što je ubijen, Boris Njemcov je sa svojom bliskom saradnicom Olgom Šorinom razgovarao o istraživanju koje je sprovodio o podršci Moskve proruskim snagama u Istočnoj Ukrajini. Tom prilikom je, strahujući da mu kancelariju prisluškuje ruska bezbednosna služba, Njemcov u jednom trenutku pribegao pisanju cedulja, prenosi Rojters.

Reuters
Ruski opozicionari drže fotografiju Njemcova

"Neki pripadnici padobranskih snaga iz Ivanova su stupili u kontakt sa mnom. Sedamnaest ih je ubijeno, a njima nisu isplatili novac, ali se zasad boje da pričaju", piše na listu papira koji je Šorina pokazala Rojtersu, objašnjavajući kako Njemcov nije želeo da to što je napisao glasno kaže, strahujući od prisluškivanja.

Ivanovo je grad oko 300 km severoistočno od Moskve u kojem se nalazi baza Devedeset osme ruske padobranske divizije. Od prošlog leta u Rusiji cirkulišu izveštaji da su mnogi ruski vojnici stradali u borbama u Istočnoj Ukrajini, iako Moskva uporno demantuje da tamo šalje ne samo ljude nego i opremu. Ruski zvaničnici tvrde da u Istočnoj Ukrajini eventualno mogu da se nađu samo dobrovoljci iz Rusije.

„Zato je poslednji izveštaj koji je Njemcov pripremao bio tako osetljiv - možda dovoljno osetljiv da predstavlja makar deo motiva za njegovo ubistvo“, ističu njegovi prijatelji, izražavajući ipak sumnju da bi to mogao da bude glavni razlog likvidacije ovog opozicionara.

Šorina tvrdi da je Njemcov planirao da pomenuti izveštaj objavi u milion kopija, kako bi dospeo do što je moguće više ljudi. U svojoj višegodišnjoj kampanji Njemcov je već objavio osam izveštaja, uključujući i onaj o navodnoj korupciji u vezi sa organizacijom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i jedan o imovini predsednika Putina i pripadnika njegovog kruga.

Šorina ističe kako ne zna kako je Njemcov održavao kontakt sa pripadnicima divizije iz Ivanova, niti ju je upoznao sa bilo kim od njih, ali da planira da sa drugim Njemcovljevim saradnikom, Iljom Jašinom, pokuša da taj izveštaj objavi u roku od mesec dana.

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 16:33
Dbro.Recimo da je to i znao.Ali zaštp je to hteo da objavi.Pa zar je on toliko neupućen,a tkzv.je političar da ne vidi šta radi Nato alijansa u U krajini.Zašto mu to nije bio povod za protest i vest koju treba predočiti narodu,On je, ako je istina to što je izneto u tekstu,bio,bog da mu dušu prosti,jedno veliko djubre, neprijatelj svog naroda i bukač protiv sopstvenog naroda.A zarad čega-zarad fotelje ili da udovolji onoj ukrajinskoj ku,ravi koju je povlačio za sobom.Zaštp!
Petak 06.03.2015. 17:55
ista politika je bila ovde...ubili Djinka..smenili sve...i zauzeli busiju..a ko...bagra...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online