Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 27.02.2015.
19:22
sputniknews A

VIDEO: Da li je kineski lovac J-31 potpuna kopija američkog?

Kina je prisvojila veliku količinu podataka koji se odnose na konstrukciju lovca pete generacije F-35 i to je iskoristila u radu na avionu J-31, piše nemački časopis Špigl, pozivajući se na Edvarda Snoudena.

commons.wikimedia.org/wc
Kineski J 31 podigao prašinu među vojnim stručnjacima

Po mišljenju stručnjaka Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilija Kašina, ova publikacija ne otkriva mnogo toga novog u odnosu na ono što se već znalo. Osim toga, po mišljenju ruskog stručnjaka, u ovom slučaju je neumesno govoriti o potpunom preuzimanju.

Polazeći od onoga što se zna o projektu J-31, piše Špigl, ovaj lovac nije nikakva "kopija“ F-35. To je potpuno drugi avion, koji s F-35 ima samo sličan izgled konstrukcije letelice.

Koliko je poznato na osnovu izjava kineskih proizvođača, J-31 Kinezi smatraju projektom s niskim nivoom tehničkog rizika, za razliku od složenijeg J-20, a glavni agregati i sistemi J-31 nisu novi izumi, već su oni preuzeti od najnovijih uzora kineskih lovaca četvrte (po kineskoj terminologiji — treće) generacije. Avion, za razliku od F-35 ima dva motora.

Kako navodi Špigl uspeh projekta J-31 će značiti da će se na tržištu pojaviti prvi lovac koji je napravljen uz upotrebu tehnologije slabe primetnosti, a pritom nije skup.

- Biće teško nedvosmisleno svrstati J-31 u ovu ili onu generaciju. Planirano je da se na njemu koriste ruski motori RD-93, a u perspektivi, modernizovani kineski WS-13. Dakle, njegov motor će biti otprilike analog motora MIG-29. Od aviona se ne može očekivati da ima supersoničan zvuk krstarice ili super mogućnost manevrisanja - piše list.

Istovremeno, on će posedovati mogućnosti koje već imaju najnoviji kineski serijski lovci, kao što je, na primer, J-10V, radiolokacionu stanicu s aktivnom faznom antenskom rešetkom (AFAR), savršenu opremu u kabini i nova sredstva za radioelektronsku borbu.

Ove mogućnosti će biti iskombinovane s niskom radarskom primetnošću. U svakom slučaju, kako navodi Špigl avion će predstavljati ozbiljan korak napred u poređenju s postojećim lovcima četvrte generacije, pritom će se odlikovati razumnom cenom.

„Pravi“ lovci pete generacije, kao što su F-35, T-50 i J-20 će verovatno biti toliko skupi da će njihova kupovina biti apsolutno nemoguća za male zemlje i zemlje u razvoju.

Moguće je da ovaj avion može da postigne ono što nije uspelo FC-1 i da može postati lovac koji će se zaista masovno izvoziti i koji će moći da se isporučuje ne samo na izolovano tržište Pakistana, već i po celom svetu, zaključije nemački list.

POVEZANE VESTI

Petak 27.02.2015. 19:44
Kada ce jednom nesto sami da stvore kineski i ruski plagijatori , lopovi , spijuni ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online