Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
14:48
B92 A

Islamistički dželat Džihad Džon je programer iz Londona?

Svet ga zna kao Džihadistu Džona, maskiranog muškarca sa britanskim akcentom koji je odsekao glave nekoliko talaca Islamske države, objavio je "Vašington post".

Tanjug/AP
Džihadista Džon na "poslu"

U video snimcima objavljenim na Internetu on se ruga publici.

Ali, prijatelji i drugi koji su upoznati sa ovim slučajem tvrde da je njegovo pravo ime Muhamed Emvazi, Britanac iz dobrostojeće porodice koji je odrastao u zapadnom Londonu i diplomirao na fakultetu za kompjutersko programiranje.

Učtiv i lep

Emvazi, rođen u Kuvajtu, u srednjim dvadesetim godinama, izgleda da je ostavio mali trag na društvenim mrežama.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio učtiv, da je voleo da nosi lepu odeću pridržavajući se pravila njegove islamske vere. Nosio je bradu.

Odrastao je u delu Londana gde žive porodice koje pripadaju srednjoj klasi i odlazio na molitvu u džamiju u Grinvič. Britanske bezbednosne službe veruju da je Emvazi svojevremeno pomagao čoveku koji se sumnjiči da je pomagao organizaciju i finansiranje somalijske militantne grupe Al-Šabab.

Veruje se da je otputovao u Siriju 2012. godine i da se kasnije pridružio Islamskoj državi, grupi čije divljaštvo sada simbolizuje.

- Nemam sumnje da je Muhamed Džihadista Džon, rekao je jedan od Emvazijevih bliskih prijatelja koji ga je identifikokvao u intervjuu "Vašington postu".

- Bio mi je kao brat... siguran sam da je to on.

Predstavnik britanske grupe za zaštitu ljudskih prava koji je bio u kontaktu sa Emvazijem pre nego što je otišao u Siriju je, takođe, rekao da veruje da je Emvazi Džihadista Džon, nadimak koji mu je dao jedan od talaca.

- Postoji jako velika sličnost, rekao je Asim Kureši iz te grupe, nakon što je pogledao jedan od snimaka.

- Prilično sam siguran da je to ista osoba.

Vlasti su koristile razne tehnike, uključujući analizu glasa i intervjue sa nekadašnjim taocima, kako bi identifikovali Džihadistu Džona.

Direktor FBI Džejms B. Komi, izjavio je u septembru, samo mesec dana nakon što se Britanac pojavio u snimku kako ubija američkog novinara Džejmsa Folija, da veruje da su uspeli.

Ipak, identitet Džihadiste Džona ostao je obavijen velom tajne.

Od ubistva Folija, pojavio se u seriji snimaka jezivih ubistava drugih talaca, uključujući četiri muškarca sa zapada, od kojih je nekima lično odsekao glavu.

Portparol britanske ambasade u Vašingtonu je izjavio: - Naš premijer je bio jasan u vezi sa tim da želimo da se svi koji su počinili ubistva u ime ID suoče sa pravdom. U toku je policijska istraga o ubistvu talaca od strane ID u Siriji. Ne možemo komentarisati ovaj slučaj dok traje istraga.

Zvaničnici Sjedinjenih država odbili su da komentarišu ove informacije.

Emvazijeva porodica odbila je da da intervju, navodeći da je dobila takav savet pravnika.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online