Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
05:15
B. Božin - Vesti A

Pogrešan porez hiljadama vozača

Godinu dana posle prelaska nadležnosti za naplatu poreza na motorna vozila u ruke saveznih organa pokazuje se da ta novina još ne funkcioniše. Problemi sa softverom i pogrešna rešenja o iznosu čine vlasnike nesigurnim. Savezna vlada godišnje na osnovu ovog poreza sakupi oko 8,5 milijardi evra, a od februara prošle godine ovaj novac mora sama i da naplati. Do tada ga je samo dobijala na svoje račune od pokrajina.

AP
Haos: I oni koji su platili dobijaju opomene

Proces prelaska s pokrajinskih na saveznu carinu i dalje škripi. Problem sa softverom je u tome što su pojedine pokrajine imale sopstvena kompjuterska rešenja - svaka za sebe drugačija. Sada sve ove podatke treba sakupiti u jedinstvenu bazu, što je promena koja je dovela do haosa u službama.

Čest je slučaj da ljudi dobijaju opomenu da nisu izmirili svoje obaveze i uz to moraju da plate troškove opomene, iako su carini dali ovlašćenje da sa njihovih računa direktno skida potrebne iznose.

Portparol Ministarstva finansija Štefen Kirš je za "Fokus" rekao da greške leže u pogrešnim podacima dobijenim od pokrajina.

- Softver je u redu, ali korektan obračun moguć je samo ako su podaci o vozilu potpuno ispravni - objasnio je on.

Mnogi vozači dobili su pogrešan obračun poreza, neopravdana upozorenja da nisu platili obaveze, pojavljuju se stari automobili i slično. Sve ove greške službenici na šalterima moraju da koriguju ručno - ali grešaka ima toliko da oko 1.700 zaposlenih ne stiže da ih dovoljno brzo ispravi. Andrea Minh iz Savezne uprave carina potvrdio je za "Vestdojče algemajne cajtung" da problemi u softveru još postoje.

- Radimo pod velikim pritiskom da ih korigujemo. Kod pet procenata podataka koje smo preuzeli postoji neka greška. Na primer, u Rurskoj oblasti od oko 2,4 miliona prijava je čak 120.000 pogrešno. Slično je i u drugim delovima zemlje. Prošle godine je Udruženje poreskih obveznika dobilo brojne pritužbe na pogrešne obračune, najviše iz Severne Rajne - Vestfalije.
Na promenama u naplati poreza radi se već pet godina. Još od 1. jula 2009. godine počelo je prenošenje ovlašćenja na saveznu državu, ali je od 1. februara 2014. godine ovaj proces u potpunosti u njenim rukama.

Oldtajmer iz 2004.

Anika Lem iz Vatenšajda vodi rat protiv kompjuterskog sistema savezne vlade. Njen mali ford stritka iz 2004. godine se tamo vodi kao visoko oporezovani oldtajmer.
- Ne znam šta više da preduzmem-kaže ova žena.
Mnogi automobili vode se kao oldtajmeri, baš kao u slučaju Anike Lem.
Poljoprivrenicima se traži da plate porez na traktore iako su oni izuzeti od plaćanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online