Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.02.2015.
10:25
sputniknews.com A

Rusi razvijaju novu vojnu tehnologiju

Rusija ja započela razradu jedinstvenog lovačkog vojnog aviona šeste generacije. Novi avion će, kako je najavljeno, najverovatnije biti bespilotan, a njegova proizvodnja planira se za 10 godina, prenosi ruski list Vzgljad.

commons.wikimedia.org
Suhoj T- 50 pete generacije koji je prethodnica budućem ruskom čudu

Držeći korak sa Japanom i SAD, Rusija je otpočela rad na novoj generaciji lovaca, iako se u vodećim zemljama sveta još uvek ne koriste ni lovci pete generacije. Evropa, koja se odrekla proizvodnje lovaca pete generacije, takođe je izrazila potrebu za ovom vrstom naoružanja. Prema navodima rukovodilaca Ujedinjene avio-proizvodne korporacije (UAC), prototip novog ruskog lovca biće gotov posle 2025. godine. Vzgljad piše da se taj rok načelno poklapa sa rokom kada bi i Sjedinjene Američke Države trebalo da proizvedu svoj prototip šeste generacije.

Izrada novog lovca poverena je Koncernu Radioelektronske tehnologije (KRET). Zamenik direktora Koncerna, Vladimir Mihejev, rekao je da su predviđene kako bespilotne varijante letelice kojom upravlja veštački intelekt, tako i varijanta sa pilotom. Bespilotne letelice trenutno su sve rasprostranjenije u svetu i prošle su proveru u nekoliko oružanih konflikata. Po pravilu se radi o letelicama za izviđanje i posmatranje polja bitke, a koriste se i kao udarne letelice koje bez učešća pilota mogu da izvršavaju borbene zadatke. Na savremenim lovcima pete generacije prilično je razvijen sistem veštačkog intelekta, koji ne samo da daje pilotu sugestije, već i sam može da donosi odluke za promenu režima leta i primenu oružja.

Trenutno se u Rusiji završavaju ispitivanja aviona T-50, lovca pete generacije. Sastavljen je od kompozitnih materijala, što doprinosi aerodinamici, usled čega letelica dostiže vrlo mali nivo vidljivosti. Mig-31 i SU-35S u ovom trenutku su jedini lovci koji mogu de lete brže od zvuka, dok Suhoj ima i mogućnost super-manevrisanja. Međutim, kako navodi list, avion naredne generacije bi trebalo da ih prevaziđe.

Po svemu sudeći, sve zemlje koje razvijaju avion šeste generacije krenuće svojim putem. Evropa će se najverovatnije opredeliti za bespilotnu letelicu, dok će Rusija i SAD za početak napraviti varijantu sa pilotom. Takođe, kako navodi Vzgljad, veruje se i da će mogućnost izbora korišćenja ove letelice sa pilotom ili bez njega postati jedna od bitnijih razlika šeste u odnosu na petu generaciju lovaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online