Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.02.2015.
17:55
Beta A

Obama: Dozvolite mi da napadnem Islamsku državu!

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je danas od Kongresa da formalno odobri upotrebu vojne sile protiv grupe Islamske država, uz argument da ekstremisti mogu postati pretnja za bezbednost SAD, ako im se dozvoli da nesmetano deluju.

Reuters
Jao, šta bih im radio...

Obama je Kongresu uputio pismo i predlog rezolucije i pozvao članove Kongresa da pokažu svetu da "smo ujedinjeni u našoj rešenosti da se suprotstavimo toj pretnji". U pismu članovima Kongresa i nacrtu rezolucije od tri strane u koji je agencija AP imala uvid, Obama je naveo da Islamska država "predstavlja pretnju narodu i stabilnosti Iraka, Sirije i šireg Bliskog istoka i nacionalne bezbednosti SAD".

Predsednik je poslao rezoluciju za usvajanje u oba doma Kongresa kojom se odobrava upotreba vojne sile protiv naglog širenja ekstremista Islamske države koji su nametnuli nasilnu vlast u delovima Iraka i Sirije i koji su svirepo ubili taoce iz SAD i drugih savezničkih država i to prikazali u brutalnim propagandnim video snimcima.

Obamin predlog pokreće ideološku debatu o tome koja ovlašćenja i ograničenja treba predsednik da ima u borbi protiv ekstremista.

Potvrda ubistva 26-ogodišnje humanitarne aktivistkinje Kajle Miler uoči upućivanja rezolucije dalo je dodatnu hitnost Obaminom predlogu dok skupi dugotrajni ratovi u Iraku i Avganistanu za neke poslanike predstavljaju upozorenje da bi to moglo biti ulaženje u još jednu produženu vojnu kampanju.

Obama predlaže da se ovo ovlašćenje ograniči na tri godine. On predlaže da se ne uvodi geografsko ograničenje za to gde američke snage mogu da tragaju za ekstremistima. Ovlašćenje se odnosi na pripadnike Islamske države kao i osobe ili snage povezane sa njima, što se definiše kao osobe koje se bore u ime ili uz Islamsku državu.

Ovom rezolucijom bi postala ništavna dozvola iz 2002. godine za upotrebu sile u Iraku ali bi se zadržalo ovlašćenje iz 2001. za borbu protiv Al Kaide u Avganistanu.

U predlogu se koristi dvosmislen izraz kojim se zabranjuju "produžene ofanzivne borbene operacije". Izraz je smišljen da premosti podelu između poslanika koji se protive upotrebi kopnenih snaga, i onih koji kažu da predsednik kao glavnokomandujući treba da ima i tu opciju.

Obama kaže da se ovom rezolucijom ne odobravaju dugotrajne, obimne kopnene operacije kao što su sprovedene u prošlosti u Iraku i Avganistanu, uz argument da te borbe treba da vode lokalne snage.

- Autorizaciju koju predlažem dala bi fleksibilnost da se sprovedu borbene operacije u drugim ograničenijim uslovima, kao što su operacije spasavanja u SAD ili koalicionim snagama, ili upotreba specijalnih snaga protiv rukovodstva Islamske države - rekao je Obama.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 18:19
Циљ свих ових демократских промена је хаос.Јер се онда пљачка,убија,уништава,колонизује неприметно држава,регија па чак и континенти.Свака држава која има природна богатства биће мета демократа и колонијалности пре или касније.На крају ће само одабрани имати право на живот како би служили господара ратова.Обама је ратни злочинац ....У Хаг са њим .
Sreda 11.02.2015. 18:55
fufufuf ---poludio je , ne die mu sve po planu ? zatego ga Rus momacki !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online