Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.02.2015.
17:24
Srna A

"Antiruska retorika i slanje oružja neće pomoći Ukrajini. Biće gore!"

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak naglasio je da zemlje ne treba da se utrkuju u antiruskoj retorici, već treba da pomognu Ukrajini na praktičnije načine. Slovački premijer Robert Fico je upozorio da bi isporuke oružja Ukrajini sa Zapada pretvorile sadašnji sukob u otvoreni rat.

Fonet/Z. M.
Lajčak: Alo, Evropo, stavi akcenat na humanitarnu pomoć, mir i reforme!

On je istakao da antiruska retorika neće pomoći Ukrajini da izađe iz krize i da bi međunarodna zajednica trebalo da preduzme konkretnije korake i usmeri pažnju na humanitarnu pomoć i povratne isporuke gasa.

- Konkurentnost u antiruskoj retorici ne pomaže Ukrajini, već, prvenstveno, konkretni koraci - smatra Lajčak, prenosi slovački državni radio.

On je, takođe, protiv toga da se naoružanje isporučuje Ukrajini i smatra da su toj zemlji neophodne dve stvari - mir i reforme.

Tokom specijalne sednice slovačkog parlamenta Lajčak je izjavio da i Bratislava pomaže Ukrajini, uključujući humanitarnu pomoć i isporuku energenata.

- Niko ne pomaže Ukrajini na način na koji to Slovačka čini - rekao je Lajčak.

Fico: Isporuke oružja Ukrajini izazvale bi otvoren rat

- Slovačka vlada je protiv isporuka oružja (Ukrajini) ali ne može da spreči druge zemlje. Za mene je to psihološki veliki problem. Ne možemo da sprečimo pojedine članice NATO da donesu odluku da isporuče oružje u takvo okruženje. Ali to će dovesti do eskalacije sukoba i otvorenog rata - kazao je Fico poslanicima slovačkog parlamenta.

Beta/N. P./DS
Robert Fico

Slovački premijer predstavljao je danas parlamentu stav sa kojim Slovačka ide na sutrašnji samit šefova država i vlada članica EU u Brisel i ocenio da bi otvoreni rat u Ukrajini bio vođen konvencionalninm oružjem, ali trajao bi dugo i zahvatio bi velike oblasti te zemlje.

Fico je kazao da to što Rusija i Ukrajina ne mogu da se dogovore da se sukob okonča znači samo da Rusija nema kuda da se povuča, a Ukrajina gleda na bilo kakav ustupak kao na totalni poraz.

- Ukrajina danas nije normalna, ona je u katastrofalnom stanju. Prema informacijama koje imam, demoralisana je. Zvuči čudno, ali mladići se sakrivaju po šumama jer ne razumeju zašto bi trebalo da idu da ratuju i ubijaju se građani iste države - rekao je slovački premijer.

Po rečima Fica Slovačka će nastojati da pomogne Ukrajini kao što već čini - pre svega preko humanitarne pomoći i time što joj isporučuje obrnutim tokom gas sa Zapada, količine koje mogu da pokriju oko 30 odsto ukrajinskih godišnjih potreba.

Ukoliko bi neki od saveznika iz NATO i EU odlučili da u Ukrajinu počnu da šalju pomoć u oružju Fico će sazvati Nacionalni savet za bezbednost Slovačke i doneti opsežne mere obezbeđenja slovačke granice sa Ukrajinom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online