Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.02.2015.
05:28
I. K. A

Rakete spalile Porošenkov štab

Projektili višecevnih bacača raketa iz smerča pokrili su aerodrom snaga kijevske hunte u okupiranom Kramatorsku. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko za to je optužio Armiju Novorusije i rekao da je granatiran štab kijevskih snaga, odnosno takozvane Antiterorističke operacije (ATO).

Ostaci rakete kod aerodroma

Snage kijevske hunte sa pozicija kod aerodroma lansirale su raketu tačka U, kakvima terorišu stanovništvo Donjecka i Gorlovke već mesecima. Reč je o raketama ogromne razorne moći. Odmah potom rakete iz smerča pale su na aerodrom.

Sila udara bila je tolika da su ukrajinski mediji isprva panično objavili da je aerodrom napalo rusko vazduhoplovstvo. Žitelji Kramatorska navode da je na aerodromu bilo mnogo ukrajinskih vojnika i da su njihovi gubici ogromni. Uništena je velika količina tehnike i jurišni helikopter, a na aerodromu su izbili požari. Kanonada je odzvanjala do petnaestak kilometara udaljenog Slavjanska.

Kasetni projektili

Prema rečima žitelja, istovremeno je salva raketa pala na ukrajinski logor na brdu Karačun. Nezvanične informacije govore da su primenjeni kasetni projektili.

U rovu s precima

Armija Novorusije oterala je Ukrajince sa Oštre Mogile, uzvišenja koje dominira prostorom oko Debaljceva. Tu su se vodile žestoke borbe i u Drugom svetskom ratu. Rusi kopaju rovove u kojima nalaze posmrtne ostatke i oružje svojih predaka palih u bitkama sa Vermahtom.

Udar po aerodromu Kramatorska može da se posmatra kao deo borbi oko debaljcevskog kotla u kom je opkoljeno oko 9.000 ukrajinskih vojnika.

Naime, u rejonu Kramatorsk-Slavjansk, koji predstavlja treći i poslednji ešalon odbrane, ukrajinci okupljaju rezerve. Odatle ih šalju preko Artjomovska na drugoj liniji prema Debaljcevu. Raketnim napadom Armija Novorosije nanosi štetu i gubitke i usporava njihove pokrete.

Pri tom, Ukrajinci su pred kolapsom jer im preti još jedan kotao oko Svetlodarska, preko kog takođe moraju da prođu u svakom pokušaju da probiju blokadu Debaljceva. Svetlodarsk je oslonjen na veliko veštačko jezero preko kojeg se pruža nasip sa autoputem dužine oko 350 metara, koji je pod stalnom vatrom artiljerije Novorosije.

Novo opkoljavanje

U prvom pokušaju deblokiranja Debaljceva, u noći s ponedeljka na utorak, deo ukrajinske oklopne kolone probio se preko nasipa, ali nisu uspeli da se razviju u poljima oko Svetlodarska zbog ranije postavljenih ukrajinskih minskih polja. Stoga su morali da se drže autoputa gde su pokriveni ruskom artiljerijom. Istovremeno, ruski tenkovi upali su im iza leđa u Mironovskij, a sa njima je ušla i pešadija. Time se pod neposrednom vatrom našao i pravac snabdevanja ka Svetlodarsku, gde se pred opkoljavanjem nalazi još 1.500 do 2.000 kijevskih vojnika.

Proboj je pokušan i iz samog Debaljceva, ali je odbijen i naneti su veliki gubici. Komandiri Novorosije sa terena javljaju da su pokreti i artiljerijska vatra opkoljenih sve ređi zbog nedostatka municije i goriva.

Osim toga, Armija Novorosije zauzela je Novogrigorjevku, severno od Debaljceva, a na jugu Černuhino, odakle su Ukrajinci uzmakli četiri kilometra. Time se i samo Debaljcevo našlo u potkovici sa pokidanom vezom od ostatka trupa u kotlu.

Predaja oficira

Prilikom zatvaranja obruča Armija Novorusije ubila je ukrajinskog pukovnika u čijim dokumentima piše da je bio prvi zamenik komandanta ATO. Nekoliko sati kasnije, na putu koji vodi iz Debaljceva, dobrovoljno im se predao zamenik 40. mehanizovanog bataljona Vladimir Saričev sa još nekoliko oficira i boraca.

On kaže da za ukrajinskim vojnicima idu odredi Nacionalne garde. Time su nadoknadili činjenicu da su ih poslali u Debaljcevo bez opreme, municije i hrane.

- Na putu iz Harkova kolona se otegnula 150 kilometara. Nije bilo dovoljno goriva, u kamionima su papučice gasa propadale kroz pod. Na putu smo popravke kod automehaničara plaćali iz svog džepa, jer smo znali da to može da nam sačuva glavu. Sva oprema, oružje i tehnika predstavljaju nasleđe SSSR.

Ucena izbeglica

U Debaljcevo su prodrle i jurišne grupe Novorosije, do teretne železničke stanice, najveće u Ukrajini. Problem im stvara činjenica da nekoliko hiljada stanovnika nije još uspelo da se evakuiše. Oni koji su sami izbegli kažu da je to stoga što su ukrajinski vojnici tražili novac za ulazak u autobuse za evakuaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online