Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.02.2015.
13:38
b92.net A

Rešena mistrerija uspavanog sela u Kazahstanu

Fenomen kazahstanskog sela Kalačija gde meštani iznenada padaju u san, koji traje i po nekoliko dana, dugo je mučio naučnike iz celog sveta. Mežutim, sada se zna da je uzrok naglog uspavljivanja nakupljanje tečnosti u mozgu, a otkriveno je i zbog čega se to dešava.

youtube.com
Mačka se mazi uz uspavanu baku

Još ranije su kao uzrok usnulosti meštana isključene sve virusne i bakterijske infekcije, a u oblasti nisu bili pronađeni nikakvi toksini koji bi objasnili ovu neobičnu pojavu. Međutim, lokalci su tvrdili da tajna leži u obližnjim rudnicima uranijuma, što se ispostavilo kao tačno.

Uzrok bolesti je gas radon, koji se iz rudnika probio do površine i polako trovao meštane Kalačija. To je bezbojni gas bez mirisa i ukusa, a veruje se da udisanje može da izazove rak pluća.

Pošto se sada zna šta truje selo i tera na višednevno spavanje, lokalne vlasti razmatraju opcije preseljenja čitavog mesta jer smatraju da je nemoguće ukloniti gas iz područja u kojem se pojavio. Iako nivo radijacije u samim rudnicima nije dovoljno visok da bi bio opasan, gas koji izlazi na površinu ozbiljno šteti ljudima.

Profesor Leonid Rikhvanov s Odseka za geoekologiju i geohemiju proglasio je rudnike krivim za čudne simptome kod stanovnika.

- Zbog rudnika su ispod zemlje napravljene prostorije koje su se polako punile vodom čiji se nivo polako podizao i gurao džepove gasa prema površini. Radon ima otrovni učinak koji tera osobu u stanje slično snu, a potom osoba stvarno i zaspi. Eliminisali smo virusnu i bakterijsku zarazu, ali i radijacijsku bolest. Takođe, nismo pronašli dokaze toksičnih hemikalija zakopanih u tlu za koje su meštani tvrdili da postoje - rekao je profesor Rikhvanov.

Skoro svaka peta osoba od 600 meštana Kalačija patila je od pomenutih simptoma. Naučnici su pojačali istraživanje pošto su se stanovnici žalili da situacija postaje sve gora. Meštanka Alsu Šjaledova rekla je da selo strahuje da će u jednog dana svi zaspati.

- Prvo normalno trčkara okolo, a zatim odjednom uspori i počinje da posrće. Kad okrene glavu, oči mu ostanu usredsređene na ono što je gledao. Kada pokušate da ga probudite izgleda kao da to i sam pokušava, ali ne polazi mu za rukom - ispričao je Igor Samusenko, čiji sin pati od "spavaće bolesti".

Ljubov Belkova bila je prvi zabeleženi slučaj ove bolesti u aprilu 2010. Lekari su u početku govorili da je reč o ishemijskom moždanom udaru, ali tada su i kod njenih komšija zabeleženi isti simptomi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online