Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.02.2015.
09:55
glassrpske.com A

Rusija: Bez mercedesa ni u grob

Posle raspada Sovjetskog Saveza vrata Rusije postala su otvorena za privatne preduzetnike, a time je počeo da stiže i novac. Kako to obično biva, novac je prva prigrabila mafija koja se za kratko vreme razvila i obogatila. Sa novim novcem u mafijaškim krugovima dolazi i do ubistava, a zatim i do čudnih nadgrobnih spomenika.

youtube.com/ MovieCarScene
Ništa bez "mercedesa": Jedan od spomenika u Jekaterinburgu

Kao neka vrsta mafijaškog kodeksa pojavio se trend izgradnje skupocenih spomenika, a neverovatna je sličnost koja se primećuje kod većine nadgrobnih ploča.

Od Dnjepropetrovska u Ukrajini do Jekaterinburga u Rusiji često se pojavljuju slični motivi na ogromnim mermernim pločama na kojima su predstavljeni pokojnici. Na spomeniku iza preminulog se često može videti crkva ili rodna kuća, a skoro po pravilu tu je i luksuzni automobil, pretežno "mercedes".

Groblja u mafijaškom gradu Jekaterinburgu prepuna su ploča sa likovima u prirodnoj veličini isklesanim u skupocenom mermeru. Mnogo mafijaša predstavljeno je u finim odelima, a često je na detaljno urađenim slikama prisutan i alkohol, ali i mobilni telefoni sa kojima su neki od ubijenih gangstera i sahranjeni.

Gangsterski centar Rusije

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine Jekaterinburg je bio naročito pogođen kriminalnom aktivnošću i dobio je nadimak "glavni gangsterski grad Rusije". Postao je poznat po pucnjavama i naručenim ubistvima koja su se redovno dešavala.

Sa privatizacijom državnih preduzeća i raspadom rigidnih ekonomskih i političkih struktura starog sovjetskog totalitarnog režima, nastupila je nova era ekonomskog rasta zemlje - ilegalni izvoz sirovih i retkih metala, dijamanata i oblovine. Da bi prosperirale, u tim novim ekonomskim uslovima u Jekaterinburgu su se pojavile dve kriminalne organizacije - "Uralmaš" i "Centralna grupa".

Te dve organizacije promenile su načine kako mafija operiše i ubrzo su se našle u sukobu praćenom nasiljem. Pravi rat između njih nastupio je 1992. godine kada je jači "Uralmaš" skovao plan da osnuje specijalni tim koji bi likvidirao lidere "Centralne grupe".

Regrutujući bivše instruktore specijalnih snaga i vojne instruktore, "Uralmaš" se pripremao za uništavanje svojih rivala, ali to nije naišlo na dobar prijem kod "Centralne grupe".

Likvidacija konkurencije

Koristeći istu taktiku "Centralna grupa" je formirala sopstveni specijalni tim za likvidaciju konkurencije. Nakon nekoliko godina sukoba i brojnih ubistava kraj je nastupio ubistvom lidera "centralaca" u njegovoj kući.

Nakon ubistva lidera Mikaila Kučina policija je uhapsila lidera "Uralmaša" Aleksandra Kabarova. Ipak, pre nego što je počelo njegovo suđenje Kabarov je pronađen kako visi na konopcu i njegova smrt je okarakterisana kao samoubistvo, iako se mnogi sa tim ne slažu.

Kabarov je dobio veliku grobnicu sa kipom u prirodnoj veličini, čime je obezbeđen njegov status najistaknutijeg člana "Uralmaša". Ipak, kako je javno mišljenje o njemu bilo veoma negativno, na obližnjem drveću su instalirane nadzorne kamere da bi bio sprečen vandalizam nad grobnicom.

Međutim, Kučinov nadgrobni spomenik je još impozantniji. Spomenik tog 34godišnjaka koštao je 64.000 dolara i visok je tri metra. Napravljen je od malahita i optočen dragim kamenjem. Njegova žena Nadežda je rekla da je pokojni Kučin želio da ima ovako veliki nadgrobni spomenik da bi prkosio onima koji su ga ubili.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 12:22
Ovo je prozapadna propaganda. U Rusiji nema mafije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online