Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
15:17
Tanjug A

Avioni ponovo lete!

Nebo nad Evropom je od danas ponovo otvoreno za letove i uglavnom na svim aerodromima su obnovljeni interkontinentalni i drugi letovi, na opšte zadovoljstvo putnika i avio-kompanija.

 Putnici, ali i aviokompanije odahnuli: Ponovo rade aerodromi
 

U toku prepodneva je obnovljeno oko 75 odsto aviosaobraćaja, što je oko 21.000 od uobičajenih oko 28.000 letova, saopštila je evropska agencija za avio-saobraćaj Eurokontrol, prenela je agencija Rojters.


"Za konačan povratak u normalnu operativu biće potrebno najviše 48 časova", izjavio je francuski ministar saobraćaja Dominik Bisro. Slične procene iznose i drugi zvaničnici zaduženi za saobraćaj u Evropi i u evropskim zemljama.

Prema agencijskim izveštajima, aerodromi normalno rade od danas u Austriji, Belgiji, Bosni, Velikoj Britaniji gde su otvoreni aerodromi Hitrou i Getvik, ali će na nekim manjim biti kratkih otkazivanja i kašnjenja, saopštila je kompanija Britiš ervejz.


Avioni sleću i poleći i iz Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske gde su zajednički letovi Er Fransa i KLM obnovljeni na dugim linjama i oko dve trećine srednjih linija je već proradilo.

U Nemačkoj su otvoreni aerodromi u Hamburgu, Berlinu, Bremenu i Hanoveru, dok u Franfurtu očekuju da će to biti u toku popodneva.

Vazdušne luke su otvorene od danas i u Mađarskoj, Republici Irskoj, Italiji gde rade svi aerodromi, Letoniji, Luksemburgu, Moldaviji, Crnoj Gori, Holandiji gde su prvi letovi održani još u ponedeljak.

 
Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija (otvoreno 17 aerodroma), Švedska takođe su obnovile letove, jedino švedski prevoznici upozoravaju da će u toku dana biti promena i kašnjenja.

 
U Švajcarskoj
su otvoreni aerodromi u Ženevi i Cirihu, u Turskoj i u Ukrajini rade svi aeroodromi. Aerodromi u Rusiji su, takođe, otvoreni za sve vrste letova, dok problema jedino ima u Sibiru, ali se i tamo čini sve da avio-kompanije "Sibir" i "Transaero" prevezu putnike. U tom cilju je danas bio organizovan dodatni let na liniji Moskva-London.

Obustava avio-saobraćaja je izazvala velike probleme putnicima, gužve u alternativnim saobraćajnim prevozima i gubitke avio-kompanija koje tek treba da "svedu račune".

Nemačka je, na primer, saopštila da će ekonomski gubici od zastoja aviosaobraćaja biti limitirani, Britanci su izračunali da će se zastoj odraziti za 0,025 do 0,05 odsto na godišnjem bruto nacionalnom dohotku, a Španci tvrde da su turizam i avio-saobraćaj zbog zatvaranja aerodroma izgubili 252 miliona evra.

Zatvaranje neba nad Evropom zbog oblaka vulkanskog pepela i vodene pare izazvao je probleme i u svetu. U Njujorku tvrde da su dnevni gubici zbog otkazivanja letova ka Evropi iznosili oko tri miliona dolara.


Takođe je, na primer, na kratko bila obustavjena kampanja vakcinacije protiv dečije paralize u zapadnoj Africi jer su vakcine bile "zarobljene" na aerodromima u Francuskoj i Nemačkoj, a američka vojska je svoje trupe iz Avganista, koje su na redovnom putu kući, morala da prebaci u Irak, jer je aerodrom u Frankfurtu bio zatvoren.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online