Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.01.2015.
15:08
Srna A

Američki "kalašnjikov" neće biti pravi

Amerikanci žele da proizvode ruski "kalašnjikov" bez obzira na sankcije koje je Vašington uveo u oblasti naoružanja prema Rusiji, i nameravaju da na njega stave SAD kao mesto proizvodnje.

youtube.com
Samo iz Rusije i Venecuele izlaze pravi "kalašnjikovi"

"Ruska kompanija za oružje", koja je zapravo američka firma i koja proizvodi vatreno oružje, odlučila je da samostalno proizvodi legendarne automate "kalašnjikov AK-47", bez učestvovanja ruske strane. "Kalašnjikovi" su izuzetno popularnI kod Amerikanaca, a proizvodnja bi trebalo da počne već u prvom kvartalu 2015. Na proizvodu će pisati: "Made in USA".

Prema ugovoru, koji je potpisan u januaru 2014. između koncerna "Kalašnjikov" i američke firme na američko i kanadsko tržište je trebalo da godišnje bude uvezeno 200.000 komada ovog oružja. Ali, sankcije su osujetile te ambiciozne planove.

- Ako SAD žele da legalno proizvode automate "Kalašnjikov" moraće da kupe dozvolu za njegovu proizvodnju - navode ruski stručnjaci.

Ipak, u uslovima sankcija to neće biti ostvarivo. Amerikanci mogu da prozvode oružje koje liči na "Kalašnjikov", ali će u tom slučaju morati da se razlikuje od originala.

Ruski stručnjaci upozoravaju da svega deset odsto "kalašnjikova", koji se proizvode u svetu, zaista jesu originali. Ostalo su kopije sa većim ili manjim razlikama u odnosu na original. Ali, tih deset odsto razlikuje se po činjenici da je superiorno u odnosu na kopije - navode stručnjaci.

Automati "Kalašnjikov" već se proizvode prema bugarskom patentu u firmi "Arsenal". Međutim, patent za proizvodnju "kalašnjikova" Bugarska nije potvrdila. Šta više, Bugari tvrde da to "i nije Kalašnjikov, nego njegova modifikacija". Venecuela je prva država u svetu koja proizvodi automat "kalašnjikov" treće generacije prema zvaničnoj dozvoli Rusije.

Kopije "kalašnjikova" nisu jednake originalima. Dovoljno je promeniti na automatu samo jedan detalj da bi dobilo sasvim drugo oružje.

Porodica poznatog izumitelja "Kalašnjikova" nezadovoljna je zbog namere SAD da proizvode "svoje Kalašnjikove".

- Ako stranci koriste to što im ne pripada, onda se prema njima možemo odnositi kao prema lopovima - poručila je predsednic Fonda Kalašnjikov, Elena Kalašnjikova, ćerka konstruktora čuvenog automata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online