Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.01.2015.
08:02 >> 08:48h
Beta A

Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah

Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini, javili su svetski mediji.

Beta/AP/H. A.
Kralj Abdulah je umro u 90. godini. Naslediće ga njegov 79-godišnji brat, Salman
 

Abdulaha koji je bio jedan od najstarijih monarha u svetu, na čelu zemlje - najvećeg proizvođača nafte na svetu, naslediće njegov 79-godišnji brat, Salman.

Kralj koji je poboljevao u poslednje vreme, bio je u bolnici u Rijadu od novogodišnje noći, a dijagnoza je bila zapaljenje pluća.

Kralj Abdulah, kao i njegov prethodnik kralj Fahd i naslednik prestolonaslednik Salman, bio je sin Ibn Sauda koji je osnovao modernu Saudijsku Arabiju 1932. godine.

Preminuli monarh je imao četiri supruge, sedam sinova i 15 kćeri.

Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vreme za zemlju s 29 miliona stanovnika - drugu po veličini u arapskom svetu, posle Alžira.

S jedne strane cena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih naslednika da vladaju.

Salman je u utorak, još kao prestolonaslednik, održao govor na otvaranju novog zasedanja Parlamenta, i u ime tada obolelog kraja Abdulaha istakao izazove pred kraljevstvom.

- Ovo zasedanje počinje u izuzetno osetljivim i delikatnim međunarodnim i regionalnim uslovima - rekao je on u govoru kojim je hrabrio Saudijce da će njihovi ekonomski interesi biti zaštićeni uprkos padu cena nafte.

Salman je potom, na državnoj televiziji istog dana rekao:

- Ne mogu se zatvarati oči pred tenzijama na globalnom tržištu nafte. To nije novo - time smo se bavili u prošlosti s čvrstom voljom i mudrošću, i time ćemo se na isti način baviti i sada. Pomenuo je nasilje u Siriji i susednom Iraku, rekavši da Saudijska Arabija ostaje "oaza mira" uprkos previranjima oko nje.

Prestolonaslednik će preuzeti vlast odmah, a sahrana kralja  Abdulaha će se biti u roku od 24 sata.

Obama uputio saučešće, Bajden ide u Rijad

Američki predsednik Barak Obama uputio je saučešće narodu Saudijske Arabije povodom smrti kralja Abdulaha, koji je bio važan američki saveznik i uticajan čovek u muslimanskom svetu.

Fonet/AP

Potpredsednik SAD Džo Bajden predvodiće američku delegaciju SAD narednih dana da prenese izraze saučešća porodici preminulog kralja Abdulaha.

Obama je u svojoj poruci pohvalio kralja Abdulaha za njegove "smele korake" za unapređenje arapske mirovne inicijative. Obama je rekao da je kralj bio posvećen obrazovanju svog naroda i zalagao se za bliskije veze s međunarodnom zajednicom.

- Kao vođa uvek je bio otvoren i imao je hrabrost za svoja ubeđenja. Jedno od tih ubeđenja bilo je čvrsto i pasionirano verovanje u značaj američko-saudijskih odnosa kao snage za stabilnost u bezbednost na Bliskom istoku i šire - rekao je Obama u saopštenju.

Državni sekretar SAD Džon Keri, koji se nalazio u Londonu na skupu posvećenom pretnji od Islamske države, rekao je da je Abdulah bio "hrabar partner u borbi protiv nasilnog ekstremizma".

POVEZANE VESTI

Petak 23.01.2015. 09:59
vai all'inferno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online