Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.01.2015.
08:26
A. Krasojević - Vesti A

Jak franak magnet ili šut karta za strance

Posle odluke Narodne banke Švajcarske da odustane od odbrane kursa svoje nacionalne valute na niskom nivou, i franka koji je naglo ojačao, usledile su mnoge diskusije i razmišljanja šta i kako dalje. Političari veruju da će jak franak uticati na imigraciju u Švajcarsku, jedni smatraju da će se trend jačanja franka nastaviti, drugi da će se on smanjiti, pa se oko ovoga pitanja političari nisu mogli složiti - javljaju švajcarski mediji.

Reuters/D.B.
Turizam i uslužni sektor na udaru
 

I stručnjaci i političari se slažu da će jak franak imati razne efekte - ali još niko sa sigurnošću ne može da kaže u kom pravu će se to odvijati. Na Tviteru se oglasila nacionalna savetnica SP-a Suzana Lautenger-Oberholzer i po malo cinično se zapitala: "Da li je ova paradoksalna intervencija od strane švajcarske Narodne banke u vezi sa implementacijom masovne imigracione inicijative? "

Nacionalni savet je sa sigurnošću uveren: "Nezaposlenost će se povećati i to će usporiti dolazak stranaca u Švajcarsku. Posebno će biti pogođeni sektori kao što su turizam, uslužni sektor i industrijski izvoz, u kome radi mnogo stranaca koji više ne bi bili potrebni u slučaju zatvaranja radnih mesta".

Rigidne kvote

"Švajcarska nije ostrvo i ukidanje minimalnog kursa evra je pokazalo da smo više nego ikad zavisni od ulaska na jedinstveno evropsko tržište", kaže nacionalni savetnik FDP-a Ruedi Noser. Umesto brige o uticaju imigracije , on očekuje da će političari stvoriti još bolje okruženje za privredu i ekonomiju, te ukinuti rigidne kvote kojima se postavljaju prepreka na putu ka poboljšanju uslova na tržistu rada.

Nacionalni savetnik SVP-a Gerhard Pfister sa ovim se slaže se i dodaje:

- Sasvim je moguće da će neke kompanije sada prebaciti svoju proizvodnju u inostranstvo, jer će im to doneti korist i niže troškove. To će smanjiti migracioni pritisak na Švajcarsku, jasan je Pfister.

Međutim Nacionalni savetnik SVP-a Tomas Aeši ima suprotno mišljenje. On ne veruje da će se imigracija smanjiti zbog jakog švajcarskog franka, naprotiv:

- Prošlost nam je pokazala da su migranti i dalje tu čak i u teškim ekonomskim vremenima - kaže on, misleći na finansijsku krizu 2008. godine. Pre svega se misli na građane iz okolnih zemalja, koji mogu da dođu u Švajcarsku, "pokupe kajmak" i zarade veliki novac.

- U svojoj domovini oni će onda profitirati i imati veću kupovnu moć - dodaje on.

To je upravo ono što SVP želi da spreči imigracionom inicijativom zbog čega je ova dosledna primena SVP-a nakon odluke švajcarske Narodne banke postala još važnija za SVP. Barem oko ovoga Aeši i Pfister se slažu. Po njima "volja naroda od 9. februara 2014. oko ograničavanja doseljavanja u Švajcarsku nije sprovedena".

Za Gilberta Kasasusa, profesora evropskih studija na Univerzitetu u Frajburgu, oba scenarija, što se stranaca tiče, u ovoj situaciji su i moguća.

- Ova odluka uvek ima dvosmerni efekat - ako Švajcarska upadne u recesiju, to će se svakako odraziti na branše kao što su turizam, uslužni i sektor industrijskog izvoza, kojima će biti potrebno manje radnika, a Švajcarska će potom pokušati da popuni ove pozicije sa svojim državljanima. S druge strane jak franak biće još atraktivniji motiv strancima da dođu u Švajcarsku, posebno u visoko specijalizovanim sektorima koji su ovoj zemlji i dalje i potrebni - kaže Kasasus.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online