Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.01.2015.
11:30
Vesti A

Zašto Evropa ćuti o zločinima CIA?

Vlade Nemačke, Velike Britanije i Makedonije olakšavale su poslove torture u globalnom ratu protiv terorizma u dosluhu sa CIA uz naknadu od milion dolara x Tajne lokacije u Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji

Reuters
Amerikanci plaćali milione dolara da bi mučili ljude u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Makedoniji...


Organizacija Amnesti internešnel (AI) zatražila je od evropskih vlada koje su sarađivale u tajnim operacijama CIA za pritvaranje, ispitivanje i mučenje - u okviru američkog "globalnog rata protiv terora" - da hitno sprovedu svoje istrage, posle izveštaja američkog Senata u kojem su objavljeni novi detalji.

Američki "partneri u kriminalu" iz Evrope moraju da reaguju posle izveštaja Senata o "torturi", u kojem su navedene informacije da su postojale tajne lokacije u Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, kako navodi AI.

Iz vlada Nemačke, Velike Britanije i Makedonije navedeno je da su olakšavale ove poslove u dosluhu sa CIA u zamenu za milione dolara, stoji u izveštaju AI, uz napomenu da bez evropske pomoći SAD ne bi mogle da tajno pritvaraju ljude godinama unazad.

Makedonci ne komentarišu

Makedonska vlada nije komentarisala navode iz izveštaja o njenom učešću u tajnim operacijama, dok nemačka vlada još nije istražila ulogu svoje zemlje u postupanju protiv nemačkog građanina Kaleda el Masrija, čiji se slučaj našao 2012. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava.

- Vreme demantija i prikrivanja je isteklo. Vlade ne mogu više da se oslanjaju na neosnovane razloge "nacionalne bezbednosti" tražeći državnu tajnost i skrivanje svoje uloge u mučenju i nestanku ljudi - rekla je Džulija Hol iz AI.

Ona je ocenila da je zapanjujuće napuštanje vladavine zakona vlade SAD, posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pružanje osnova svim ostalim vladama da posegnu za istom praksom.

Ona je navela da svi zakoni za borbu protiv terorizma, kao i politika i praksa, moraju da očuvaju ljudska prava i da je ovaj princip posebno važan sada u osetljivom trenutku za Evropu posle terorističkih napada u Parizu.

Posle izveštaja Senata dvojica bivših poljskih zvaničnika priznali su da je postojao tajni zatvor Plavo polje, u kojem su zatvorenici mučeni polivanjem vodom, povlačenjem okidača na praznim puškama uperenim u glavu, uključivanjem električne bušilice ispred lica, kao i pretnjama o seksualnom zlostavljanju majke jednog od zarobljenih.

Priznanje je stiglo i od bivšeg načelnika rumunske obaveštajne službe, o postojanju jednog ili dva tajna zatvora, a kako je objasnio, njihovo otvaranje bio je deo napora Rumunije da dobije članstvo u NATO-u.

U izveštaju Senata navedeno je da se u Rumuniji nalazio tajni zatvor Crno polje, kao i da je Bukurešt dobio milione dolara od američke vlade.

Ljubičasto polje bio je naziv za litvanski tajni zatvor, a da je postojao potvrdio je jedan od tamošnjih parlamentaraca, dok je Velika Britanija bila tranzitna tačka ka zatvoru Gvantanamo i drugim odredištima.

Pod maskom nacionalne bezbednosti

- Ukidanje ljudskih prava i građanskih sloboda je moralno i pravno pogrešno, to otuđuje određene zajednice i šalje opasan signal drugim vladama naklonjenih kršenju ljudskih prava, pod plaštom nacionalne bezbednosti - istakla je Džulija Hol.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.01.2015. 11:37
Sa koliko ironije, licemerja i besramnosti se krije Amerika, iza bučne fasade neprestano promovišući sebe za "primer zapadne demokratije, ljudskih prava i sloboda", a iza toga stoje sva zla ovog sveta! Kod svoje kuće vrši teror, na političkoj, verskoj i rasnoj osnovi! Po celom svetu juri "teroriste", koji joj prete, - bez da se pita ko ih stvara, zbog čega, odakle dolaze!... Ona sebi daje "pravo na izuzetnost", međunarodno pravo i organizacije je stavila pod svoj patronat, pa uz pomoć svojih pajtaša se nameće kao tužilac, sudija i izvršilac presude!!!... Nikad nije dozvolila ni jednom međunarodnom telu, da "proviri u njenom dvorištu", bez obzira na povod...Zbog svojih interesa, svojom propagandom osuđuje državnike, države, - organizuje i finansira podzemlje, plaćenike, terorističke organizacije... Vodi neprestano ratove širom sveta, razorila je mnoge zemlje, unesrećila mnoge narode! Zar nije sramota, što se Obama kiti Nobelom , a stalno izaziva i vodi zločinačke ratove!!! Sramota!!!
Sreda 21.01.2015. 13:21
Svi su oni Šarli.....
Sreda 21.01.2015. 15:07
Zašto?Pa od kad su porobljeni imali pravo na glas.Jadnoj Evropi ostaje samo da ćuti i klima glavom da je ne snadje veće zlo nego što ju je snašlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online