Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.04.2010.
08:08 >> 14:59h
Vestionline A

Nove erupcije na Islandu, avioni čekaju

Vulkan Ejafjalajokul izbacuje lavu i paru, ali manje pepela, kažu islandski geolozi. Aviosaobraćaj u većem delu Evrope polako ponovo počinje da funkcioniše, ali sa Islanda stižu informacije da jača vulkanska aktivnost, preteći da opet prekine obnovljene letove.

Nove aktivnosti probuđenog vulkana
 

Britanska avioslužba upozorila je da novi oblak vulkanskog pepela kreće prema glavnim vazdušnim putevima, zbog čega je aviokompanija "Britiš ervejz" obustavila lokalne letove, dok je istovremeno nekoliko zemalja ponovo zatvorilo aerodrome posle jučerašnjeg otvaranja ili je smanjeno korišćenje vazdušnog prostora, prenela je agencija Rojters.

"Vulkanska erupcija na Islandu jača i novi oblak pepela širi se ka jugu i istoku Velike Britanije", saopštila je noćas britanska Nacionalna služba za kontrolu aviosaobraćaja.


Poljska, koja je juče otvorila svoja četiri aerodroma, danas ih je ponovo zatvorila, a zatvorila je za saobraćaj i svoj severni vazdušni prostor za tranzitne letove, zbog oblaka pepela.


Mađarska je zatvorila deo svog zapadnog vazdušnog prostora ispod 6.000 metara zbog veće koncentracije vulkanskog pepela, dok je Irska zbog vremenskih (ne)prilika produžila zabranu letenja.


Najveći britanski aerodromi su zatvoreni, a čak i tamo gde su otvoreni, letovi su ograničeni, kao što je slučaj sa aerodromima i Škotskoj, u Edinburgu i Glazgovu.

"Obnovljeni su samo domaći letove u Škotskoj, možda samo par međunarodnih, i jedan let za Island, kakva ironija, zar ne?" kazao je aerodromski zvaničnik na aerodromu u Glazgovu.


Italija je otvorila svoj vazdušni prostor u 6 ujutru, a u Francuskoj su otvoreni pojedini aerodromi kako bi se formirao vazdušni koridor za Pariz.

Avion "Montenegro erlajnza" nije jutros poleteo iz Niša za Podgoricu. Redovni sinoćni let iz Podgorice do Niša takođe je otkazan, a ni italijanska kompanija "Vind dzet" nije juče letela za Forli. U Operativnom centru su rekli da bi avion iz Podgorice trebalo na niški aerodrom da sleti večeras i za Podgoricu iz Niša poleti sutra ujutru.

Milioni ljudi pogođeni su zatvaranjem aerodroma predhodnih dana, što ih je prisililo da prelaze dug put do svojih odredišta autobusima, železnicom ili pomorskim putevima, a mnogi nisu stigli na posao i u škole posle završetka uskršnjeg odmora.


Nijedna vazduhoplovna kompanija koja je obavljala letove prethodnih dana nije izvestila o problemima ili pričinjenoj šteti, zbog čega se pojedini vazduhoplovni zvaničnici pitaju da li su vlade ishitreno reagovale na opasnost od mikroskopskih čestica prašine zbog kojih bi avionski motori mogli da prestanu da rade.

 Erupcija se nastavlja

"Iz grotla izbija izvesna količina lave i pada na led. Para je braon boje, ali u kojoj ima i bele, tako da izgleda kao da voda isparava", izjavio je Jorlejfur Svejnbjornson, geolog islandskog zavoda, javio je Rojters. On je, takođe, rekao da se erupcija vulkana nastavlja, ali da se stiče utisak da on sada izbacuje manje pepela.

Međutim, Britanci se plaše novog oblaka pepela koji će najverovatnije stići do njihovog vazdušnog prostora. Novo upozorenje je izdato u trenutku kada se mnogi evropski aerodrome spremaju da sutra obnov letove posle pet dana blokade izazvane oblakom vulkanske prašine.

Erupcija vulkana Ejafjalajokul, koji je mirovao skoro 200 godina, počela je 14. aprila, a iz grotla je u atmosferu izbačena ogromna količina pare, dima i pepela u visinu do čak 11 kilometara.

Aviosaobraćaj je, zbog oblaka pepela, već danima blokiran u većem delu Evrope a kako se kreće oblak može se pratiti “uživo” preko "Gugl ert" na Internetu.

Kako prenose francuski elektronski mediji NASA je do sada napravila različite snimke oblaka sa pepelom koga stvara erupcija vulkana Ejafjalajokul, a koji je od srede paralisao vazdušni saobraćaj na severu Evrope.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online