Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.01.2015.
13:22
Vestionline A

Heroji Pariza: Dali živote da spasu druge od terorista

Nakon šokantnih slika terorističkih napada u francuskoj preostonici na svetlo dana polako izlaze i detalji čudesnog otpora nasilnoj sudbini koja je zadesila žrtve terorista. Preživeli su počeli da svedoče o tome kako su oni, ali i njihovi sapatnici koji nisu uspeli da živi izađu iz zatočeništva, pružili otpor fanaticima koji su iz držali na nišanu, piše "Dejli mejl".

dailymail
Radio u prodavnici jer su mu trebale pare za venčanje: Johan Kulibali

Jedan od četvorice talaca, koje je u prodavnici košer robe u Parizu ubio radikalni islamista Amedi Kulibali (32), poginuo je pokušavajući da spasi jedno dete. Prema policijskim izvorima radi se od 22-godišnjem Johanu Kohenu koji je reagovao kada je terorista zapretio da će ubiti trogodišnjeg dečaka.

- Policija nam je ispričala da je terorista zapretio da će ubiti trogodišnjeg dečaka, a da je Johan pokušao da ga zaustavi - ispričao je izraelskim medijima Jonatan Kohen, rođak ubijenog Johana.

- Oteo je napadačevo oružje, ali pre nego što je uspeo da zapuca, terorista mu je ispalio metak u glavu i ubio ga na licu mesta - kaže Jonatan.

Inače, Johan Kohen je u košer prodavnici radio jer mu je trebao novac za venčanja sa devojkom Šaron Seb. Ona je, parafrazirajući poruku 'Ja sam Čarli', na svom Fejsbuk profilu u subotu uveče napisala 'Ja sam Johan', a kasnije se u novom statusu zapitala: "Što ću bez tebe? Kako da živim bez tebe? Zašto je baš tebe ubio?".

- Život mi se raspada bez tebe, ništa bez tebe neću uspeti. Trebam te, imali smo toliko planova. Nikada neću zaboraviti trenutke koje smo proveli zajedno, zauvek ćeš ostati čovek mog života. Ostaću ti verna do posljednjeg daha. Volim te neopisivo - napisala je ona.

Mnogi životi u trodnevnom talasu islamskog terora u Parizu su spaseni zahvaljujući prisebnosti žrtava, dok su neki dali i život da bi spasili druge.

Sakrio službenicu u kutiju

I Mišel Katalano je svedočio kako se suprotstavio Saidu and Šerifu Kuačiju, braći koja su pobila gotovo celu redakciju satiričnog magazina Šarli Ebdo. Katalano je spasio život svojoj službenici Lilijan Leper, sakrivši je u kartonsku kutiju kada je video da teroristi dolaze u kancelarije. Zatim je braći teroristima smireno skuvao kafu. Gospođa Leper je kasnije policiji dala važne podatke o situaciji u zgradi.

Ali životi mnogih drugih su čudesno spaseni, i to baš od muslimana. Tako je jedan od radnika supermarketa, Lašana Batili (24) iz Malija, sproveo nekoliko talaca do hladnjače u podrumu radnje. Isključio je hlađenje i svetlo, i tamo ih zaključao na sigurno.

Potom je nekako, teretnim liftom, uspeo da izađe do policije i obavesti ih o taocima, među kojima su bila i tri mališana.

Među tako spasenima su Sara Biton, mlada Belgijanka, i njena beba od 11 meseci. Ova dvadesetogodišnja majka je provela sa kćerkicom uvijenom u jaknu četiri sata u mraku hladnjače, srećom bez posledica.

Priče o hrabrosti i otporu izbile su nakon horor priča o dve opsade koje su završene puškaranjem u petak uveče.

Sada je na "udaru" javnosti francuska obaveštajna služba, koja je pratila neke od terorista koji su isprepadali Francusku ovih dana, i omanula u njihovom onemogućavanjau.

Intenzivno praćenje je trajalo pet godina, od povratka Saida Kuačija iz Jemena, a okončano je u julu prošle godine bez nekih rezultata.

Možda se radi o islamskim fanaticima, a možda je u pravu i familija i u napadima ubijenog policajca, muislimana Ahmeda Merabeta.

Negov brat Malik Merabet kaže da se jednostavno radi o "ludacima bez religije", i da je njegov brat "musliman koji je ubijen od dvojice lažnih muslimana".

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.01.2015. 15:01
"боко харам" врши геноцид по Ни-герији - и о томе нема ни речи ? Тамо ваљда не страдају "хероји", него обични људи.... При том - још црне пути... "3 класа" ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online