Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.01.2015.
10:36
Beta A

Česi zovu ksenofobe na kebabe

Pozivom da danas večeraju kebab sa nekog od brojnih kioska koje drže mahom Turci i Arapi u Pragu i većim češkim gradovima Česi su se na Fejsbuku usprotivili antiislamskim pozivima ovdašnjih parlamentarnih populista da šetaju svinje ispred džamija.

wikipedia.org
Kioske sa kebabima uglavnom drže Turci i Arapi
 

"Hajdemo svi zajedno, ceo narod na kebab. Okupirajmo sve kioske sa kebabom. Okamura nas neće zaustaviti, ne može da nam otme naše kebabe", poziva profil na Fejsbuku nazvan Kebabom protiv debilnosti.

Za sada je 14.000 Čeha obećalo da danas će ručati ili večerati kebab kao protest zbog nedavnog poziva lidera populističke parlamentarne češke stranke Zora, poslanika Tomija Okamure da Česi
bojkotujku kioske sa kebabom zato što navodno služe za finansiranje islamskih terorista i direktno vode do toga da će i Čehinje morati da nose burke.

Okamura na svom profilu na Fejsbuku u apelu od 3. januara, za koji se posredno nakon nekoliko dana izvinio, ne poziva samo na bojkot i pasivni otpor, već je apelovao na Čehe da nerviraju muslimane gde god i kako god mogu. On sam je pozvao Čehe da ciljano izvode u šetnju svinje na povodniku ili makar svoje pse ako nemaju svinju pred nekoliko malo džamija i mesta molitvi muslimana koliko ima u Češkoj.

Masakr novinara u redakciji francuskog satiričnog nedeljnika u Parizu dolio je ulje na ksenofobna raspoloženja čeških populista i radikalnih nacionalista iako je zajednica muslimana u Češkoj mala, svega oko 20.000 ljudi i iako je Centrala islamskih zajednica odmah najoštrije osudila teroriste koji su pobili satiričare i karikaturiste u Parizu i pozvala sve muslimane u Češkoj da istupaju javno protiv takvog nasilja koje islam nikako ne prihvata.

Na udaru govora mržnje našla su se sada i češka preduzeća koja su dobila halal sertifikat da mogu da izvoze hranu i u muslimanske zemlje, kao recimo prozivođač kaša od žitarica Emco a inicijativa Nećemo islam u Češkoj pozvala je Čehe da omiljene kaše bojkotuju.

"Uvlačenje muslimanima i finansiranje tih fanatika garantuje vam bojkot pristojnih kupaca", jedan je od pristojnijih i-mejlova koje je poslednjih dana dobilo preduzeće.

"Izvozimo u više od pedeset zemalja, među njima i u muslimanske. Zanimljivo je da naši distributori u arapskim zemljama ne insistiraju na halal sertifikatu, jedini ko nije hteo ništa da kupi bez sertifikata je evropski trgovinski lanac u Maleziji", kazao je za današnju Mladu frontu Dnes vlasnik preduzeća Zdenjek Jahoda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online