Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 03.01.2015.
10:54
Blic A

Mađari demonstrirali: Orban je diktator

Više hiljada Mađara protestvovalo je u petak uveče u Budimpešti, zbog politike premijera Viktora Orbana, kojeg su nazvali diktatorom, pošto je njegova vlada desnog centra usvojila sporne izmene ustava.

Fonet
Viktor Orban se suočava sa nezadovoljstvom građana
 

Demonstranti su nosili zastave Evropske unije i opozicije, kao i transparente s natpisom "Viktator”. Oni su skandirali „Orbane, odlazi!” i Prljavi Fides”, prenosi “Vajdasagma” pozivajući se na državnu novinsku agenciju MTI i portal “hir 24.hu” . Sledeće demonstracije su najavljene za početak februara, na dan posete nemačke kancelarke Angele Merkel Budimpešti.

Povod za protest je što su pre tačno tri godine organizovane masovne demonstracije zbog samovoljne promene Ustava. Po izveštaju MTI, Žolt Varadi , jedan od osnivača društvene inicijative "Most Mi" (Sada mi) je naglasio da nemaju nameru da prerastu u političku stranku.

-Krajem 2014. postalo je neporecivo da politička, ekonomska i intelektualna politička elita u Mađarskoj ne poseduje znanje, viziju i moral koji bi bio zaloga izlaska iz krize... Jesenas je došao kraj društvenoj apatiji i celu zemlju je zahvatio dosad neviđeni talas demonstracija... Želeli bismo da ponovo doživimo taj osećaj slobode i nakon zimskih praznika, osećaj da nismo sami, da nas je mnogo i sve više koji imamo hrabrosti da dignemo svoj glas protiv aktuelnog podmuklog sistema, jer znamo i u kakvoj bismo zemlji želelei da živimo: u slobodnoj i solidarnoj zemlji- kazao je Žolt Varadi.

Neki od govornika su rekli, navodi “hir 24.hu” da iako u Ustavu piše da je “Mađarska republika, to nije tačno i da zato treba ponovo stvoriti republiku i doneti novi ustav”. Govornici su pominjali i potrebu za decentralizacijom i transparentnom državom, o želji za slobodom i Evropom.

Manja grupa antievropski nastrojenih pojedinaca pokušala da isprovocira masu. Njih je policija legitimisala, ali nije pokrenut nikakav postupak, kao ni protiv organizatora demonstracija.

POVEZANE VESTI

Subota 03.01.2015. 11:58
Više hiljada Madjara, od toga četvrtina potplaćena, a ostalo budale, ne pali to baš uvek.
Subota 03.01.2015. 11:50
Pa tako je to kada se neko suprotstavi EU-SAD osovini. Dobije "obojenu revoluciju" i "demonstrante" na ulicama. Da nije toliko ocigledno bilo bi smesno. A greh mu je samo sto se "usudio" da se buni zbog "Juznog toka" i sankcija Rusiji.
Subota 03.01.2015. 15:26
Pa nije po ukusu amero-euro mon,struma.Nedavno su izjavili da samo što ne spava s Putinom.Madjarska je član EU i ovaj čovek koji vidi malo dalje od oglavine koju su mu natakli ne može biti po njihovom ukusu.Čim im ne ide uz dlaku-proglašavaju ga diktatorom.To je već postala toliko ofucana fraza da u to više niko živi ne veruje,a ti uličari i bukači oni moraju samo da odrade jedan prljav posao koji im je dat u zadatak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online