Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 02.01.2015.
10:10
B. Božin - Vesti A

BND je sastavljao liste za likvidacije

Nedeljnik "Špigl" i dnevnik "Bild" objavili su dokumenta o jednoj od najbolje čuvanih tajni iz avganistanskog rata, naime, da su međunarodne trupe pravile liste za ciljana ubistva vodećih vođa talibana. Nemački listovi tvrde da je na ovoj listi znalo da bude i po 750 imena i pišu o aktivnoj umešanosti Bundesvera i tajne službe BND u njihovom sastavljanju. Nemački general-major Markus Knajp koji je 2011. godine bio komandant u Avganistanu, a danas je jedan od najbližih savetnika ministarke odbrane Ursule fon der Lajen, čak je lično predlagao "ciljne osobe" za odstrel.

AP
Nemačka tajna služba pravila spiskove za likvidaciju talibanskih vođa
 

Dokumenta takođe svedoče o tome da je tajna služba BND bila svesna toga da će informacije koje daje rukovodstvu stranih trupa biti korišćene za ubistva ili mučenje vođa talibana. Dnevnik "Bild" navodi da je ova dokumenta imao u posedu još odranije, ali nije želeo da ih objavi sve dok su nemačke trupe bile u Avganistanu, kako ne bi ugrozio njihovu bezbednost i živote vojnika.

"Obustavljanje akcije je sada omogućilo da se istorijska uloga vojske i BND u lovu na teroriste dokumentuju", navodi nemačka štampa.

Kao tajna označeni dokumenti Bundesvera dokumentuju da je u nemačkom glavnom štabu koji se nalazio u Mazar e Šarifu postojala takozvana ćelija za podršku koju je vodio jedan nemački potpukovnik. Misija ove jedinice bila je sakupljanje informacija za "nominovanje" mogućih kandidata za listu smrti, kaže se u ovom dokumentu. Nadalje, nemački vojnici su od odabranih informacija pravili ciljne grupe, da bi ih predstavili komandantu (tada je to bio Knajp), koji ih je odobravao.

Protokol jednog razgovora održanog u maju 2011. godine u kojem je učestvovao general Knajp dokumentuje kako je razgovarano o ovim "nominacijama". Ovaj dokument pominje imena više vođa talibana koje njihovo "anti-ISTAF držanje i podrška pobunjenicima u oružju i novcu čine idealnim kandidatima za nominaciju za liste za odstrel. Ovde se radi o tolikim količinama droge, moći, uticaja i novca, da bi njihovo uklanjanje za sobom ostavilo vakuum moći", kaže se u dokumentu. General-major Knajp, koji je poznat po svojoj ljubavi za detalje, za vreme ovog razgovora je rekao da bi jedan od ustanika, po imenu Kuari Hafiz, morao da bude ili uhapšen ili neutralisan, i da ovo treba tretirati kao prioritet", piše "Bild".

Dokumenta koja govore o ulozi BND svedoče kako je ova služba liferovala informacije koje su mogle da budu korišćene za ubistva određenih osoba, a 26. avgusta 2011. BND je u jednom izveštaju na engleskom svojim NATO partnerima preneo informacije o talibanskom vođi Kuari Jusufu.

Špijuni poriču

BND je uvek poricao da pojedinci mogu da budu locirani pomoću broja telefona. Sada se u izveštaju Bundesvera pokazuje da to nije tačno, jer postoji šema dejstva dva Blek-Hok helikoptera koji u napadu koriste podatke o cilju koje na osnovu broja telefona daje bespilotna letelica. Ministarstvo odbrane i nemačka tajna služba na pitanja "Bilda" o ovim dokumentima nisu želeli da se izjašnjavaju.

Na listi smrti on je imao broj IS4238 koji se navodi u tajnom izveštaju, čije će objavljivanje biti moguće tek 2071. godine. BND je dakle znao da je Jusuf na listi za odstrel, ali je i pored toga saveznicima dao broj njegovog telefona pomoću koga može da bude utvrđena lokacija cilja. Da je BND bilo jasno za šta bi ova informacija da mogla da bude korišćena potvrđuje pasus:

"Preneseni podaci ne smeju da budu osnova ili obrazloženje za neprimerene mere (mučenje i slične) protivne konvenciji UN." Ciljano ubistvo je prema izveštaju BND pod izvesnim uslovima čak i dozvoljeno: "Upotreba u svrhu akcija sa smrtonosnim ishodom je dozvoljena samo uslučaju da preti neposredni napad ili opasnost", drugim rečima, da bi se predupredio napad, BND dozvoljava ciljana ubistva.

POVEZANE VESTI

Petak 02.01.2015. 16:21
Deca nacifa,sista mogu samo da budu to isto,ne pada jabuka pod krusku!
Petak 02.01.2015. 16:23
resakcijo gori ste od najgoreg!
Petak 02.01.2015. 19:16
Вук длаку мења, али ћуд никада!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online