Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 27.12.2014.
20:09
Beta A

Policajci okrenuli leđa gradonačelniku Njujorka

Više hiljada policijaca ispred crkve u Njujorku, gde je održana sahrana kolege koji je stradao s partnerom na dužnosti, okrenulo je leđa gradonačelniku Njujorka Bilu de Blaziju dok je govorio na ceremoniji.

Beta/AP/J. M.
Ogorčeni zbog smrti kolega: Policajci okrenuli leđa gradonačwlniku Njujorka
 

Reakcija policajaca, koji su iz cele zemlje došli da odaju počast nastradalom kolegi, usledila je posle reči zvaničnika policijskog sindikata koji su naveli da je De Blazi doprineo atmosferi nepoverenje između policije i demonstranata koji su protestovali zbog policijske brutalnosti.

De Blazio je ipak u crkvi, gde je održana služba policajcu Rafaelu Ramosu, dobio aplauz pre i posle govora.

Predstavnici policijskog sindikata rekli su da je De Blazio deprineo nepoverenju u policiju pošto je nije adekvatno podržao tokom brojnih protesta zbog policijske prakse, posle smrti Majka Brauna u Fergusonu i Erika Garnera u Njujorku ovog leta.

Posle ubistva dva policajca 20. decembra predsednik policijskog sindikata Patrik Linč i njegovi saradnici su u bolnici okrenuli leđa gradonačelniku kao znak nepoštovanja. Linč je optužio De Blazija za smrt policajaca i poručio mu da su mu ruke krvave.

Na sahrani su govorili i potredsednik SAD Džo Bajden i guverner Njujorka Endru Kuomo.

Policajci ispred cerkve su se pridružili onima unutra u aplauzu Bajdenu koji je policijsko odeljenje Njujorka nazvao najboljim na svetu.

Beta/AP/J. C.
Policajci odali poslednju poštu stradalom kolegi Rafaelu Ramosu
 

"Smatram da će ova policija i ovaj neverovatno raznovrstan grad pokazati kako prevazići podele", dodao je Bajden.

Kuomo je rekao da "ništa neće pobediti ili podeliti njujoršku porodicu".

De Blazio je odao počast policajcu Rafaelu Ramosu (40) kao "heroju" i "čoveku mira i ljubavi", i izrazio saučešće "jednoj drugoj porodici - porodici policije Njujorka koja toliko pati".

Napad na dva policajca uzdrmao je Njujork, ali i zaustavio velike proteste u kojima je kritikovana policija zbog ubistva nenaoružanih crnaca.

De Blazio je posle tog napada čvrsto stao uz policiju i tražio da se obustave protesti protiv policije dok ne budu sahranjeni nastradali policajci. To ipak nije bilo dovoljno pošto je juče mali avion nadleteo reku Hadson u Njujorku s transparentom: "De Blazio, okrenućemo ti leđa".

Ramos i njegov kolega Liu Venđijanom (32) ubijeni su 20. decembra, dok su bili u patrolnom automobilu parkiranom u Bruklinu. Dvojica policajaca nisu ni imala vremena da vide napadača, 28-godišnjeg crnca Ismaila Brinslija koji je potom izvršio samoubistvo.

Sahrana drugog ubijenog policajca, na koju dolazi rodbina iz Kine, još nije zakazana.

POVEZANE VESTI

Subota 27.12.2014. 21:01
VICKOOOO !!!! sta se ovo desava ? ko je kriv , opet Srbi ? O indijancima Niko i ne pise , zabranjeno , e sad su crnci na redu ili ? pojasni nam malo sta se to tamo valja ?
Subota 27.12.2014. 21:00
Lepo sam ja reko na onoj temi...pripremaju teren za još žešće iživljavanje na ne-belcima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online