Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.12.2014.
12:45
Beta A

Šta li će Putin dobiti od Obame za Novu godinu?

Protokolarno odeljenje američkog Stejt departmenta u vreme novogodišnjih praznika ima zadatak sličan Deda Mrazu - da izabere i spakuje desetine poklona koje će predsednik SAD poslati zvaničnicima drugih zemalja, ali i da popiše sve što stigne na adresu Bele kuće. Izbor poklona koje Obama šalje državnicima je od izuzetne diplomatske fažnosti, a njihova cena je - državna tajna.

Beta/AP/E. V.
Bela kuća ozbiljno shvata kupovinu poklona za kolege strane državnike
 

"Pripremanje poklona je umetnost koja ima korene u dalekoj istoriji, i mnogi zvaničnici ozbiljno ga shvataju, tako da moramo da budemo spremni na sve okolnosti", rekao je agenciji jedan zvaničnik Stejt departmenta.

Zahvaljujući detaljnom popisu, ko želi, može da sazna šta su na poklon dobili predsednik SAD Barak Obama, potpredsednik Džozef Bajden, američki državni sekretar Džon Keri i njihove supruge.

Tako se zna da je 2013. godine supruga američkog predsednika Mišel Obama od kraljice Bruneja dobila minđuše, prsten i ogrlicu od belog zlata sa žutim safirima i dijamantima, čija je ukupna vrednost procenjena na 71.000 dolara.

Iste godine Barak Obama dobio je iz Perua mnogo vaza, slika i skulptura, britanski premijer Dejvid Kemeron poslao mu je CD najprodavanijih britanskih hitova, iz Senegala je stigao ručno pravljen doboš, iz Tanzanije zebrina koža, a ruski predsednik Vladimir Putin poslao mu je porcelanske tanjire.

Mišel Obama je od bivse prve dame Francuske Valeri Trirvajler dobila srebrne minđuše s plavim kristalom i knjigu čuvenog francuskog kuvara Alena Dikasa, a ukupna vrednost poklona bila je 435 dolara.

Ako se proceni da pokloni vrede više od 375 dolara, oni automatski postaju vlasništvo američke države, a ako želi, onaj ko ih je dobio, može ih otkupiti po tržišnoj ceni.

Tako je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton potrošila 970 dolara da bi zadržala ogrlicu od crnih bisera koju joj je poklonila mjanmarska liderka opozicije i dobitnica Nobelove nagrade Aung San Su Ći.

Supruga Džona Kerija Tereza otkupila je nakit od srebra i korala, čija je vrednost 425 dolara, a dobila ih je od jemenskog predsednika Abed Rabo Mansur Hadija.

Iako su poznati detalji o poklonima koje dobijaju američki zvaničnici, vrednost onoga što oni poklanjaju liderima drugih zemlja - gotovo je državna tajna. Ipak, u Stejt departmentu pažljivo se vodi lista poklona koji se šalju u druge zemlje, kako neki svetski zvaničnik ne bi dva puta dobio isti poklon, što bi bio pogrešan diplomatski potez.

Pogrešan izbor poklona neoprostiva je greška, koju 2009. godine nije izbegao Barak Obama. Mediji ga tada nisu štedeli, pošto je bivšem britanskom premijeru Gordonu Braunu poklonio paket DVD-a sa 25 američkih filmova koji su obeležili istoriju kinematografije, ali u formatu koji nije kompatibilian za tržište Velike Britanije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online