Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 23.12.2014.
19:15
Beta A

Rusija formirala Evroazijsku uniju

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan formirali su u utorak Evroazijsku ekonomsku uniju čiji cilj je da se ojača njihova integracija, ali je, kako ukazuje agencija AP, odmah na videlo izašla njihova nejedinstvenost, jer je lider Belorusije Aleksandar Lukašenko oštro kritikovao Moskvu.

Fonet/AP
Zajednički učinak unije biće oko 4.5 milijardi dolara: Vladimir Putin
 

Ta unija koja će zvanično početi da postoji 1. januara 2015, omogućiće slobodnu trgovinu između zemalja članica, koordiniraće njihove finansijske sisteme i regulisati industrijske i poljoprivredne politike, zajedno sa tržištima rada i saobraćajnim mrežama.

Rusija je pokušala da ohrabri Ukrajinu da se priključi novoj uniji, ali je njen bivši proruski predsednik Viktor Janukovič svrgnut u februaru posle višemesečnih protesta. Rusija je potom anektirala ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim, a istok Ukrajine zahvaćen je ratom između proruskih pobunjenika i snaga zvaničnog Kijeva.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će zajednički učinak nove unije biti oko 4,5 hiljada milijardi dolara i okupiće 170 miliona ljudi.

Evroazijska integracija zasnovana je na međusobnoj koristi i uzimanju u obzir zajedničkih interesa", rekao je Putin posle razgovora sa kolegama iz ostalih članica unije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, međutim, oštro je tokom sastanka napao Moskvu jer je, kako je naveo, narušila beloruske ekonomske interese time što je ograničila njen izvoz u Rusiju.

Belorusija, u sendviču između Rusije i Poljske i Litvanije koje su članice EU, "lepo" je profitirala od moskovske zabrane uvoza hrane iz EU, tako što je pojačano uvozila hranu iz evropskih zemalja i potom je preprodavala Rusiji.

Ruske vlasti su na to reagovale zabranom uvoza beloruskog mleka i mesa, navodeći da iza toga stoje sanitarni razlozi, i zabranila je tranzit preko svoje teritorije beloruske hrane namenjene Kazahstanu, zbog sumnje da bi većina nje mogla da završi u Rusiji.

"Protivno svim međunarodnim pravilima, suočili smo se sa zabranom tranzita. To je urađeno jednostrano i bez bilo kakvih konsultacija", rekao je Lukašenko.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.12.2014. 19:21
Brate Putine hoce i Srbija u Evroazijsku uniju
Utorak 23.12.2014. 20:00
Dovoljno je zaviriti u atlas da bi bilo jasno kome će se Minsk na kraju prikloniti i da će to za njih biti kratkog veka. Sreća je da se ne graničimo sa Rusijom, jer bi sigurno 105 odsto ljudi bilo za nekakav savez sa Rusijom, a ovako ih je jedva 90%.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online