Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.04.2010.
13:37 >> 20:56h
RTS A

Poljaci odali poštu Kačinjskom

Uz najviše državne i crkvene počasti, Poljska odala poslednju poštu nastradalom predsedniku Lehu Kačinskom i žrtavama udesa predsedničkog aviona u Rusiji. Sahrana bračnog para Kačinjski sutra u Krakovu.

Na zvuk crkvenih zvona i sirena Poljska je, tačno u podne, stala na dva minuta. Na zamrlom varšavskom Trgu Pilsudskog, stotine hiljada Poljaka, poljski državni vrh i inostrane delegacije sa dva minuta ćutnje odali su poštu žrtvama tragičnog pada predsedničkog aviona kod Smolenska, prošle subote.

Veliki broj Poljaka okupio se na komemoraciji Leha Kačinjskog
 

Na Trgu je bio podignut veliki beli oltar i nad njim 10 metara visok beli krst. Iza krsta na crnom platnu, dugom 40 i visokom 9,5 metara, bile su izložene fotografije svih 97 poginulih u nesreći.


 

Ruska pisma saučešća

 

Novinska agencija RIA Novosti pozvala je Ruse da preko njenog sajta Poljacima upute izraze saučešća, kao odgovor na apel Poljaka za istorijsko pomirenje koji je Rusima uputio poljski katolički nedeljnik Tigodnjik povšehni. Pozivu agencije masovno se odazivaju ne samo Rusi, već i građani Belorusije, Ukrajine, Kazahstana, Turkmenistana, pa čak i Monogolije, koji pišu jednostavne, kratke tople poruke, javljaju poljski mediji.

Sva pisma biće prevedena na poljski i engleski jezik i objavljena tačno mesec dana nakon tragedije.

Naciji se obratio premijer Donald Tusk, a komemoracija je nastavljena misom, koju su služili biskupi iz Episkopata Poljske katoličke crkve.

Posle komemoracije kovčezi sa telima predsednika i njegove supruge prebačeni su iz Predsedničke palate u Katedralu svetog Jovana.

Predsednik Leh Kačinjski i njegova supruga Marija biće sahranjeni sutra po podne u Krakovu, u katedrali starog kraljevskog zamka Vavel, u novoj katinskoj kripti, koja će prema odluci Katoličke crkve, biti posvećena svim žrtvama.

Crkva je donela takvu odluku kako bi okončala sporenja i ulične demonstracije, do kojih je došlo kada je saopšteno da će Kačinjski biti sahranjen u Krakovu, na mestu na kome počivaju slavni poljski kraljevi. Misu će služiti izaslanik pape Benedikta XVI kardinal Anđelo Sodano.

Na sahrani se očekuje prisustvo šefova država i vlada, ministara i visokih delegacija iz 71 zemlje, među kojima su predsednici Rusije i Amerike, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Čarls i španski kralj Huan Karlos. Svoj dolazak najavio je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Bez promene planova o sahrani

Svi aerodromi u Poljskoj, osim aerodroma Žešov na jugoistoku zemlje, juče su bili zatvoreni, pošto je vazdušni prostor nad većim delom Evrope u blokadi zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda. Za sada nije poznato da li će biti otvoreni na vreme, da prime svetske lidere koji u nedelju treba da stugnu na sahranu.

"Prema želji porodice poginulog poljskog predsednika, neće biti promene planova o sahrani zbog situacije u evropskom aviosaobraćaju. Kovčezi će biti preneti iz Predsedničke palate do Katedrale Svetog Jovana, gde će biti održana misa.

Posle toga će posmrtni ostaci Leha i Marije Kačinjski biti prebačeni u Krakov. Predviđena je misa u Crkvi Svete Marije", kaže portparol predsednika Poljske Jacek Sasin.

U Krakovu su u toku poslednje pripreme za sahranu. Iz lokalne policije tvrde da će prevladati predstojeći bezbednosni izazov.

"Spremni smo za situaciju kada će veliki broj građana doći u Krakov. Već smo imali iskustava i ranije prilikom posete Pape Jovana Pavla Drugog i samita Višegradske četvorke. Ipak, ovo će biti najteža situacija sa kojom smo se do sada suočili", navodi portparol policije Darijuš Novak.Iza krsta na crnom platnu dugom 40 metara, a visokom 9,5 fotografije su svih 96 poginulih u nesreći. Trebalo je da budu izloženi kovčezi, ali još 21 telo nije identifikovano ni prebačno iz Moskve u domovinu.

Predsednički par, Leh i Marija Kačinjski biće sahranjeni sutra popodne u Krakovu, u Katinskoj kripti ispod katedrale u starom zamku Vavel gde su od 14. veka krunisani poljski kraljevi.

Oltar tone u moru 25.000 cvetova, a kada se komemoracija završi, moći će ispod da postave svoje cveće i zapale sveće i Poljaci, jer u masi ljudi valjda nema nikog ko i na taj jednostavni način ne želi da se oprosti od dela državne i vojne elite i biskupa sve tri hrišćanske crkve koje je Poljska izgubila u tragediji.

Komemoracija na trgu Pilsudskog počela je čitanjem imena svih poginulih, naciji će se obratiti i premijer Donald Tusk, a komemoracija nastavlja misom, koju služe biskupi iz Episkopata Poljske katoličke crkve, da bi završila ekumenskom molitvom.

Za ljude u Varšavi danas brinu mladi izviđači, a za bezbednost se stara 2.500 policajaca.

Poljake od dolaska na poslednji oproštaj od predsednika, prve dame i svih 96 žrtava nesreće nije odgovorio ni haos u vazdušnom saobraćaju zbog oblaka vulkanskog pepela koji je zatvorio za civilni saobraćaj i sve aerodrome u Poljskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online