Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.12.2014.
06:39
B. Božin - Vesti A

Nemačka sve nervira

Posle sedam godina bez privrednog rasta malo ko još u Evropi veruje u recepte za štednju koje dele Angela Merkel i njeni saradnici, piše nemački list "Velt". Poslednji u nizu napada je Tviter-poruka francuskog levičara Žan-Lik Melenhona koji je kancelarki odbrusio "Zaveži!" i dodao da je "Francuska zemlja". Povod je bio njen intervju u kojem se složila sa zaključkom Evropske komisije da reformska nastojanja Francuske i Italije nisu dovoljna.

Fonet/AP
Mirna Nemica: Angelu Merkel ne brinu optužbe
 

Slična osećanja gaje i u drugim delovima Evrope prema kancelarki i sve većoj ekonomskoj i političkoj moći Berlina. U njihovim očima je Evropska komisija samo alatka u rukama novog evropskog hegemona. Preosetljivost i reakcije na poruke Merkelove otkrivaju pre svega jedno - da Nemačka strahovito nervira susede, navodi "Velt".

O Merkelovoj sve najbolje

U međuvremenu je "Velt" brže-bolje u onlajn-izdanju objavio novi tekst, u kojem se tvrdi suprotno od prethodno navedenog. Sada je Merkelova sve omiljenija među Francuzima koji su u jednoj anketi (72 odsto) imali pozitivno mišljenje o nemačkoj kancelarki. "Problem nije ponovo osvojena moć od strane Nemačke, nego je problem slabost Francuske", izjavio je bivši ministar Bruno L Mer.

U jednom danu dva teksta sa potpuno oprečnom sadržinom: da li se "Velt" prepao od sopstvene oštrine ili je zaista otvoren za pro i kontra stavove?!

Čak je inače umereni francuski ministar Mišel Sapan odreagovao na nemačko držanje i susedima preporučio da bi bilo bolje da investiraju u svoje autoputeve, jer su u veoma lošem stanju, zatim to što nemaju dovoljno dečjih vrtića i da su žene "ekstremno malo" zaposlene, kao i to da ta zemlja ima svake godine sve manje stanovnika.

Iz Italije je državni sekretar za evropska pitanja Sandro Goci poručio da je Merkelova - prešla Rubikon.

Sve više se govori o jednoj "umekšanoj verziji nemačkog Rajha", na koji još od 2011. godine upozorava bivši američki diplomata Toni Korn.

- Nemačka vuče svojom knjigovodstvenom i štedljivom logikom ceo kontinent u ponor, koja je možda dobra za "naciju starih štediša", ali za sve druge je smrtonosna. Glupo je to što je Nemcima uspelo da zauzmu sve ključne pozicije u EU ili tamo postavi one koji sviraju po nemačkom taktu".

U Madridu i Lisabonu, kao i u Atini, dele mišljenje da je "štednja bolest" koja može da uništi zemlju, a Merkelovoj zameraju da se kocka životima ljudi.

- Mora se pogledati činjenicama u oči - da će cela jedna generacija Evropljana bez perspektive, smatrati Nemačku odgovornom. Onaj ko stalno vrši pritisak svojom određenom predstavom o Evropi, ne trudeći se da Evropljane pridobije za to, jednog trenutka će ostati usred kontinenta bez prijatelja", zaključuje "Velt".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online