Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 15.12.2014.
05:32
S. J. i O. I. A

Pentagon pliva u dolarima

Američki Kongres odobrio je budžet za odbranu za 2015. godinu u iznosu od 577 milijardi dolara, uključujući 64 milijarde za ratove u inostranstvu, što će omogućiti i finansiranje obuke sirijskih i iračkih snaga za borbu protiv džihadista iz Islamske države. Senat je odobrio vojni budžet i prosledio ga predsedniku Baraku Obami na potpis, a raspodela predviđa da 496 milijardi dolara osnovnog budžeta pripadne Pentagonu, 18 milijardi odseku za nuklearno oružje, a 64 za misije u svetu.

Reuters
Prizor iz Fergusona: Nacionalna garda štitila policiju
 

Međutim, mnogi pridaju značaj stavu osnivača američke privatne armije Blekvoter, Erika Prinsa, izrečenom još u oktobru, da regularne trupe armije SAD ne mogu da pobede džihadiste iz Islamske države jer ovi uspevaju da dobiju podršku lokalnog stanovništva. Zato se on, logično, založio za angažovanje privatnih armija, poput one koju je i sam osnovao.
Zanimljiv je i odnos snaga velikih sila po iznosima u njihovim budžetima namenjenim za vojsku.

Rusija se po svom vojnom potencijalu nalazi na drugom mestu u svetu, posle SAD, uprkos ogromnoj razlici u rashodima na odbranu, prenela je ruska agencija RIA Novosti. Razumljivo, prvo mesto na listi vojnih sila zauzele su SAD, zahvaljujući, pre svega, ogromnom budžetu za odbranu koji, kako se navodi, doseže iznos za iduću godinu od 577 milijardi dolara (ove godine je bio izdašniji sa 640 milijardi dolara) godišnje.

Kina se po opštem vojnom potencijalu nalazi na trećem mestu, a po rashodima na naoružanje na drugom, mada još uvek podaleko iza SAD. Vojni budžet Kine je 126 milijardi dolara godišnje. Rusija na odbranu troši svega 76 milijardi dolara za godinu dana. Međutim, prema pisanju nekih zapadnih medija, Moskva je već povećala svoje vojne rashode na 88 milijardi dolara i planira modernizaciju svog arsenala. Sledi je Saudijska Arabija sa budžetom od 67 milijardi dolara, a vodeća evropska sila je Nemačka sa 48,8 milijardi dolara odobrenih za potrebe vojske.

Ove podatke izneo je verodostojni švedski Institut za istraživanje mira SIPRI iz Stokholma.
U obzir su tu uzeti brojni faktori, njih više od 50, među kojima su budžet odbrane, ljudski resursi, količina vojne tehnike, a takođe i pristup prirodnim resursima.

Američko bombardovanje je "šou"

Akcija međunarodne koalicije, predvođene SAD, protiv džihadista iz Islamske države samo je spektakl koji ništa neće doneti, smatra iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli. To je beskoristan šou, smatra Fazli i dodaje da Teheran ne veruje da je moguće pobunu ugušiti bombardovanjem. On je objasnio da grupa Islamska država vodi gerilsku borbu na ogromnoj, opustošenoj teritoriji i da je jedini način ubediti narod da se bori protiv terorista.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.12.2014. 07:20
Stampanje para bez pokrica, da bi se vodili ratovi stara je praksa Amera.
Ponedeljak 15.12.2014. 09:13
Krvava Amerika
Ponedeljak 15.12.2014. 10:09
а што не напишете куј још плива у долари??? сви агенти од ЦИУ на прво место вучић и николић и ивица дачић али нико не може претекне највећег агента од пентагон слободана милошевића
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online