Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.12.2014.
09:17
Z. Mirković - Vesti A

Balkanski bajkeri pretnja za Austriju

Bajkerska grupa Junajted tribjuns, koja je formirana na Balkanu, već je veoma aktivna i u Austriji, tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

Beta/AP/DPA/J. B.
Balkanski bajkeri pretnja za Austriju


List ističe da ova grupa ima svoje ispostave u Beču, Bregencu i Inzbruku, a da sada prave mrežu u Lincu, Gracu, Salcburgu i Filahu. Ova bajkerska grupa, prema ranijim procenama nemačke obaveštajne službe, važi za treću opasnost po državu, odmah iza salafista i neonacista!

Slični Anđelima pakla

Prema policijskim podacima, Almir Ćulum je vodio bordele u Filingen-Šveningenu sve dok ga nemačke vlasti 2009. nisu proterale u Bosnu.
- Slični su Anđelima pakla, a njihov slogan je: "Neka nas Bog sačuva od naših prijatelja, sa neprijateljima ćemo se sami obračunati." Pripadnici grupe se aktivno bave trgovinom ljudima, drogom i oružjem. Ne priznaju ničiju vlast i nemaju nikakve političke zahteve. Zanimaju ih samo novac i moć - rekao je nedavno za nemačke medije Ulrih Hefner, portparol policije iz Bad Virtenberga.

Pre nešto više od nedelju dana sprovedena je racija u četiri zemlje, među kojima je bila i Austrija, a policijska akcija bila je usmerena protiv ovih bajkera koji se sumnjiče za trgovinu ljudima. Bratstvo, kako se nazivaju sami bajkeri ove grupe, umešano je u kriminal, a naročito u organizovanje prostitucije. Policija ističe da ova grupa pokušava da u Austriji kompletno preuzme poslove oko prostitucije i da su njeni članovi uglavnom bivši vojnici, izbacivači iz noćnih klubova i ljubitelji bodi-bildinga i borilačkih veština.


- Doduše, neki od članova ove bajkerske grupe imaju i normalna zanimanja, a mnogi voze luksuzna vozila i skupe motore. Na pitanje odakle im novac za kupovinu, oni uvek odgovaraju: "Od prijatelja" - piše austrijski dnevnik.


Fric L, član Junajted tribjunsa, koji važi za njihovog portparola u Austriji, kaže da se grupa distancira od droga, alkohola i trgovine ljudima.


- To se kosi s našim vrednostima. Mi nismo nikakva ulična banda ili kriminalna organizacija, a javnost je neke naše članove, koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima već osudila i pre zvanične presude! Vidite, predsednik Bajerna Uli Henes je osuđen zbog utaje poreza. Da li to znači da je ceo Bajern sačinjen od kriminalaca - upitao je Fric L.


Inače, bajkersku grupu Junajted tribjuns osnovao je bosanski bokser Almir Ćulum zvani Boki 2004. godine. Za Ćulumom je, kako ukazuje austrijski "Kurir", raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je umešan u trgovinu ljudima. Da bi izbegao hapšenje, on je, navodno, pobegao u BiH i krije se u Sanskom Mostu. Pre nekoliko dana pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u BiH upali su i pretresli Ćulumovu kuću i ugostiteljski objekat u Sanskom Mostu, ali od njega nije bilo ni traga ni glasa.

Vojska od 2.000 članova

Procenjuje se da Junajted tribjuns imaju oko 2.000 članova u Nemačkoj, Francuskoj, Bosni, Austriji i Švajcarskoj. Od 2012. postoji ogranak Junajted tribjuns Balkan, a članovi ove grupe prepoznaju se po tome što na desnim rukavima svojih jakni imaju amblem na kojem, umesto reči tribjun, piše Balkan.

 

POVEZANE VESTI

Subota 13.12.2014. 11:34
jel to mujo i haso na biciklima terorišu austriju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online