Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.12.2014.
06:13
D. Lj. Joksić - Vesti A

Korasan krvoločniji i od Al Kaide

Evropi i svetu preti opasnost od nove i relativno nepoznate grupe još ekstremnijih džihadista nazvanih Korasan. Oni deluju na prostorima Iraka, Sirije i delovima prema Turskoj gde su Kurdi, a monstruozniji su i krvoločniji od Al Kaide, kaže u ekskluzivnom razgovoru za "Vesti", Ivan Babanovski, profesor bezbednosti i bivši visoki funkcioner obaveštajnih službi Jugoslavije i Makedonije.

Jedan od 10 džihadista spreman je da zapuca i kada se vrati u Evropu
 

Babanovski strahuje da će pripadnici Korasana, specijalizovani za minijaturne eksplozive, uoči božićnih i novogodišnjih praznika udariti po Zapadu, pre svega Engleskoj i Belgiji, zemljama koje su učestvovale u vazdušnim napadima NATO na njihove položaje u Iraku i Siriji.


Obaveštajci upozoravaju da povratkom mnogih od 4.000 "evropskih džihadista" iz Sirije i Iraka, Evropi preti talas terorizma, jer, kako ističu, najmanje jedan od devet islamskih džihadista je spreman da, po povratku u Evropu, uzme oružje i napadne sopstvenu zemlju. Računa se da je Islamska država već poslala nazad u Evropu više stotina džihadista koji bi uz "uspavane ćelije" mogli krenuti u nasilni teroristički pohod.
 

Lako do "prljave bombe"

Prljava nuklearna paklena mašina može da se napravi u kućnim uslovima uz pomoć kuhinjskog alata, a zbog radijacije može da bude ubistvenija od prave nuklearne bombe, upozorava naš sagovornik.


- Dovoljno je da se 40 kilograma nuklearnog otpada stavi u automobil bombu gde će inicijalna kapisla biti veća količina klasičnog eksploziva TNT, pa da se radijacijom kontaminira grad veći od Londona ili Njujorka, Brisela ili Pariza - navodi Babanovski.

- Bojim se da će se oni koji su se borili na iračko - sirijskom i kurdskom ratištu, a koji su vraćeni u njihove domicilne države, u Evropi oglasiti bombaškim napadima za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Kada su stizali tamo, u Siriju ili Irak, njih su prihvatali kao dobrovoljce, ali se više nisu mogli vraćati u svoje zemlje kada bi to poželeli. Mogu se vratiti samo po zadatku, a taj zadatak moraju i da izvrše u zemlji iz koje su došli. Ako se vrate i ne izvrše zadatak, strukture koje su ih poslale žestoko će ih kazniti, ili će im likvidirati porodicu, najbliže rođake, ili će ubiti i njih - objašnjava profesor Ivan Bananovski.


Ne samo Evropi, velika opasnost od radikalnih džihadista, pre svega od Korasana preti i zemljama Balkana, jer oni koji su pristupili Islamskoj državi u Siriji i Iraku počinju da se vraćaju kući.


- Korasan nije došla u Siriju da zbaci predsednika Bašara al-Asada. Njen cilj je da ujedini sve strukture mudžahedina sa prihvatljivom platformom za sve muslimane, da je Zapad antimuslimanski, antiislamski i antiarapski, da oni nisu prijatelji Arapima i muslimanima, već da, huškajući ih jedne protiv drugih pokušavaju, što je činjenica, da kontrolišu politički, vojni, ekonomski i sve druge aktivnosti struktura u arapsko-muslimanskim islamskim zemljama - kaže Babanovski.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.12.2014. 09:01
Nisu hteli andjela trazili su djavola pa neka ga i dobiju.Hoce da ruse Alevite i Hriscane u Syriji a podrzavaju manijake koji sebe zovu oslobodilackom vojskom Sirije (FSA).Kako su podrzavali wahabite u Bosni i teroriste na Kosovu sada isto rade i u Siriji.Pa kada im se lupi o glavu kao u Londonu-Madridu i Nju Jorku onda kukala mu majka.
Nedelja 07.12.2014. 06:27
Koliko para toliko muzike,a i ovaj obaveštajac pitam ja njega zašto nije radio svoj posao?
Nedelja 07.12.2014. 08:39
zato sto je u penzii odradio on svoje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online