Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
52
Subota 06.12.2014.
08:15
blic A

Šta je Putinov novi najveći problem?

Pad cena nafte urnisao je budžet, a firme se muče da dođu do dolara za vraćanje inostranih kredita.

Nacionalizmom protiv ekonomske krize: Vladimir Putin

Vladimira Putina to kao da ne uzrujava jer je u godišnjem obraćanju naciji izignorisao one koji od njega traže da kaže šta je rešenje za posrnulu rusku ekonomiju, koja, prema ocenama zvaničnika, srlja u recesiju.
 

Prostitutke

Na pad rublje reagovale su i prostitutke u Murmansku podigavši cene usluga i za 40 odsto - za dva sata sa „damom“ treba od 3.000 do 7.000 rublji (od 57 do 132 dolara). Pojedinci savetuju Putina da se ekonomiji uči od prostitutki, dok drugi poručuju prostitutkama da bi u svemu trebalo da pokažu patriotizam i cene podignu samo strancima, kao odgovor na sankcije Rusiji.

Umesto odgovora, 62-godišnji bivši agent KGB-a koji se nalazi na čelu najveće države na svetu obećao je amnestiju povratničkom ofšor-kapitalu i pozvao na akciju čija bi suština bila u sloganu „kupujmo domaće“ kako bi podstakli domaću proizvodnju.

Sve to, međutim, ne poboljšava stanje u privredi. Rublja je na istorijskom minimumu prema dolaru, njena vrednost je najniža od 1998. godine, kada je Rusija, usled pada cena nafte, što je oslabilo nacionalnu valutu i dovelo do nemogućnosti da otplaćuje dugove koji su narasli na 140 milijardi dolara, objavila stečaj.


Timoti Eš, analitičar Standard banke, kaže da u Putinovom govoru „hladnoratovskog stila“ nije video nikakve nove ideje koje bi pomogle ekonomiji.


Sergej Aleksašenko, nekadašnji pomoćnik guvernera centralne banke, frustriran je time što se Putin ne hvata u koštac sa ekonomskim temama: „Ništa nije rekao, niti išta možemo da očekujemo. Sve će se nastaviti po starom. I to mu odgovara.“


Dmitrij Trenin iz moskovskog „Karnegi centra“ kaže da bi Rusija trebalo da se pripremi za veoma težak period u narednih 4-5 godina u kojima će „ulozi biti veoma visoki“.

Analitičari veruju da će Putin nastaviti da raspaljuje nacionalistička osećanja i neprijateljstvo prema Zapadu, kako bi zamaskirao ekonomske probleme.


A kolateralna žrtva njegove borbe sa Zapadom mogla bi da bude i Srbija. U Rusiji se, naime, spekuliše da je Putin jednostrano odlučio da odustane od gradnje "Južnog toka“ samo kako bi napakostio Evropi, a što je izazvalo bes u Srbiji i Bugarskoj.


Putinova popularnost je i dalje na veoma visokom nivou, a ruski predsednik još se nije suočio s masovnim protestima uzrokovanim ekonomskim padom.


Strmoglavi pad rublje, baš u poslednja tri meseca, uzrokovan kako pojeftinjenjem nafte, tako i sankcijama protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, međutim, označava kraj perioda u njegovoj 15-godišnjoj vladavini koji je krunisala stabilnost nacionale valute.


Analitičari podsećaju i da je Putinov uspon na vlasti počeo neposredno pre finansijskog sloma zemlje, kao i da popularnost duguje upravo tome što ljude podseća na to da je s njim došla i stabilnost posle haosa hiperinflacije 90-ih godina prošlog veka.

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 09:15
jel neko javio vaginalnoj fazliji da je nafta pojeftinila?
Subota 06.12.2014. 09:41
Govorio sam već o mom stavu da je politika Rusije i Evrope šizofrena i da od nje koristi imaju samo USA i Kina. Rusiji bolje da je tražila i sama članstvo EU umesto što pravi ekonomski veoma slabu Evroazisku 'uniju..Evropa se pogrešno vezuje uz USA umesto da sa Rusijom pravi najaču ekonomsku silu ,Evropa ima industriju i tehnologiju Rusija energente i prirodni je snabdevač Evrope a posledica delimičnog Ruskog napuštanja balkana i krah južnog toga je posledica da mi nismo u novim okolnostima u interesnoj sferi Rusije u prevodu napušteni smo..
Subota 06.12.2014. 10:16
Дали би била инфлација и проблеми у Русији да није запад дао санкције Русији.Неби било проблема али запад жели револуцију у Москви како би се скинуо Путин а затим окупација Сибира.Запад сваког дана напада Русију да је она крива за рат у Украјини.Запад је оптуживао и Србију да је само Србија крива за рат на Балкану.Желили су да скину Слободана Милошевића а затим окупација читавог Балкана.Ако Русија не издржи санкције запада после неког времена на земљиној кугли биће 4 милијарде људи мање јер циљ запада је да смањи број људи на земљи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online