Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.12.2014.
07:40
N. Popović, Ž. Marković, B. Đ. A

Bandu love u četiri zemlje

Zbog osnovane sumnje da su upleteni u trgovinu ljudima, u koordiniranoj internacionalnoj policijskoj akciji je u nedelju veče više stotina policajaca istovremeno upalo u brojne bordele, poslovne prostorije i stanove u Nemačkoj, Austriji, Bosni i Rumuniji.

Udar na trgovce robljem: Racija nemačke policije
 

Samo u Nemačkoj je u raciji učestvovalo više od 800 pripadnika savezne i pokrajinske policije u Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Hesenu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Sarlandu i Saksoniji. Tom prilikom je uhapšeno pet osoba, saopštila je policija u Štutgartu.

Hteo da se preda i nagodi

Armin Ćulum je tvrdio još pre pet godina da je u pregovorima sa Javnim tužilštvom Nemačke o uslovima svoje predaje jer namerava da se vrati u Nemačku i "odleži" nekoliko godina u zatvoru za dela koja bi priznao. Da li je njega i njegove pajtaše ova akcija pretekla u toj nameri, biće jasnije narednih dana.

Državno tužilaštvo u ovom gradu je pokrenulo istragu zbog trgovine ljudima u cilju seksualnog iskorišćavanja, podvođenja i poslovnih prevara.


U akciji koja je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, a koja se u isto vreme izvedena i u Nemačkoj i Austriji, pripadnici Sipe pretresli su nekoliko objekata u Sanskom Mostu.

Pretresena su naselja Jezernice i Kruhari, prenela je štampa u Federaciji BiH. Istraga je, prema tim podacima, usmerena i protiv grupe turskih državaljana koji su osumnjičeni da su počinili krivično delo trgovine ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije.


U dosta šturim izveštajima o ovoj akciji, koji su objavljeni do zaključenja ovog broja "Vesti", nije bilo mnogo detalja, ali budući da se pominju Sanski Most i Šutgart, gotovo je izvesno da je akcija Nemačke i policije u BIH usmerena, u prvom redu, protiv članova međunarodne bande "Junajtid uribuns" (United Tribuns), koju uglavnom čine državljani Bosne i Hrvatske, a svoje "pipke", osim u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg, pustili su i Austriji i Švajcarskoj, gde se njihovi članovi, pod krinkom poslova obezbeđenja noćnih klubova i diskoteka, bave mnogo unosnijim biznisom: trgovinom oružja, droge i ljudima, te podvođenjem prostitutki.

Kao, uostalom, i njihovi direktni konkurenti u biznisu Hels endžels (Anđeli pakla) i Bandidos, koji su, gotovo je izvesno, takođe našli na meti ove kooriodinisane policijske akcije.

Vrbovali i maloletnike

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH , među žrtvama prostitucije je veći broj osoba s područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima, ima i maloletnih osoba.


- Ovo je rezultat duge i temeljne istrage pravosudnih i policijskih agencija Nemačke, čiji su tužioci i istražioci mesecima radili zajedno sa kolegama iz EU na otkrivanju ovog lanca organizovanog kriminala - kažu u Tužilaštvu BiH.

"Vesti" su još krajem jula ove godine pisale da je vođa međunarodne bande Junajtid tribuns Armin Ćulum Boki, koji se inače nalazi na poternici nemačke policije u pokrajini Baden-Virtemberg još 2009. godine.

Zbog toga se skrasio u Sanskom Mostu, gde ga je pronašao reporter nemačkog "Bilda", kome je tada dao intervju.

Na ugovoreni sastanak u jednom hotelu u Sanskom Mostu, stigao je okružen sa dvadesetak svojih momaka "širokih bicepsa i još širih ramena".

On je tada izjavio da je još pre pet godina trebalo da bude uhapšen u nemačkom gradu Filingen-Šveningenu (Baden-Virtemberg) gde su ga teretili za trgovinu ljudima, prisiljavanje na prostituciju i utaju poreza, ali da tada nije "pao" zahvaljujući dojavi i upozorenju koju je dobio od jednog nemačkog policajca.

Upleteni i Turci

Nezvanično saznajemo da su se među onima koji su na udaru policije našli i turski državljani koji borave u BiH već nekoliko godina. Prema dosadašnjim saznanjima, oni su se bavili uvozom različite vrste robe iz Turske, ne samo u BiH, već i u druge zemlje regiona.

 

Glavna reč nemačke policije

- Pre nekoliko meseci iz Nemačke smo obavešteni da je taj uvoz samo krinka za mnogo ozbiljniju priču, odnosno krivično delo trgovine ljudima radi prostitucije. Nemci su vodili glavnu priču u istrazi uz svesrdnu pomoć naših bezbednosnih agencija. I ovo ne bi trebalo da bude kraj, već se u narednim danima očekuje dodatno raspetljavanje celog slučaja - rekao nam je izvor blizak istrazi.



TRGOVINA LjUDIMA MODERNA POŠAST ČOVEČANSTVA

Uz prostituciju i ropstvo


Uoči Međunarodnog dana borbe za ukidanje ropstva, 2. decembra, akcija Nemačke i policije BiH ponovo su ukazale na ovu modernu pošast čovečanstva. Kako "Vesti" saznaju u MUP Srbije i od nevladinih organizacija koje se bave ovim problemom, trgovina ljudima, seksualna i radna eksploatacija, uprkos sve većoj saradnji policija sveta, i dalje predstavlja jedan od glavnih prihoda kriminalnih organizacija, koji se na globalnom nivou meri s nekoliko milijardi dolara godišnje zarade.


Za prvih 10 meseci ove godine u Srbije je identifikovano ukupno 111 žrtava trgovine ljudima. Većina je iskorišćena za prinudni rad, dok je osam žena naterano na prostituciju, četiri su prinudno udate, a jedna je iskorišćena za snimanje pornografskog materijala.


- Ovaj problem je globalan problem, koji i dalje pravi žrtve od pretežno siromašnih i neobrazovanih osoba. Iz siromašnih krajeva Balkana, pretežno BiH, Kosmeta, Albanije i Makedonije žene se ilegalno prebacuju na Zapad, gde su primorane na prostituciju. Poslednjih godina još je aktuelnija radna eksploatacija, pretežno u Rusiji i centralnoazijskim državama, gde odlaze muškarci iz Srbije u potrazi za poslom, ali im se odmah oduzimaju pasoši, pa su primorani da mesecima rade besplatno u najgorim uslovima - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP Srbije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online