Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 30.11.2014.
04:42
Vestionline A

Lud ili lukav: Kupio ostrvo i proglasio kneževinu

Portugalac Renato Baroš (56) je čovek koji je oduvek želeo svoje kraljevstvo. To je sebi i ispunio, postavši knez na jednom ostrvcetu.

Ostrvce koje nikome nije trebalo Renatu je poslužilo kao zemlja za kneževinu
 

Da i nije tako komplikovano stvoriti svoje kraljevstvo Portugalac je shvatio kada je u blizini Madeire pronašao ostrvo koje je kupio, a zatim ga nazvao "Kneževina Pontinja", a sebe proglasio princom Renatom II.

Njegova kneževina je veličine veće kuće i u njoj žive svega četiri stanovnika: Baroš, njegova supruga, sin i ćerka. Pored svog portugalskog pasoša, princ Renato je sebi odštampao i pasoš kneževine i to sa serijskim brojme 0001.

Iako je po profesiji nastavnik likovnog, Baroš je u kneževini preuzeo skoro sve bitne uloge; policajca, vatrogasca, ali i glavnog člana vladajuće kneževske porodice.

Ko je ukrao slobodu?

"Madeira je okružena vodom, ali iz nekog razloga svi moramo da platimo da bismo se kupali u okeanu, i to samo na mestima obeleženim za plivanje. Kako se to desilo? Ipak, ja imam svoje ostrvo, što znači da mogu da plivam kada god poželim. Kao da mi je neko dao ključeve od vode", srećan je Baroš.

"Ja sam šta god poželim da budem - to je san! Zar ne?! Ako odlučim da želim da imam himnu, izabraću jednu pesmu. I mogu da je promenim ako to želim. Isto je i sa zastavom - danas može da bude plava, a sutra crvena", kaže ovak samozvani knez kojeg priznaju još samo članovi njegove porodice.

Baroš je ostrvce, zapravo stenu, kupio od jedne britanske porodice za svega 25.000 evra. Ponuda je bila dobra, ali je je jedini problem bio što nije imao para. Potražio je partnere za ovaj poduhvat, ali su ga svi odbili misleći da je lud jer želi da tolike pare baci na komad stene koji je potpuno neupotrebljiv.

Knez Renato Baroš ima i svoju zastavu
 

Baroš je na kraju rasprodao neke svoje stvari, povukao svu ušteđevinu i kupio ostrvo. Naravno, žena, familija i prijatelji mislili su da je potpuno skrenuo. Međutim, on tvrdi da nije jer mu ovo parče stene pruža resurs koji najviše nedostaje današnjem svetu - slobodu. 

Pošto je kupio ostrvo Baroš je otišao u diplomatsku posetu kod guvernera Madeire, predstavljajući se kao vladar komšijske države. Zaprepašćeni guverner mu je zapretio da mu neće dozvoliti da uvede struju ukoliko se ne odrekne suvereniteta i ostrvo ne proda nazad državi. Samoproklamovani knez nije bio zanteresovan za takvu ponudu, pa je postavio solarne panele i malu vetrenjaču, pa tako sam proizvodi struju.

"Ja sam pacifista i novac mi nije potreban. U svojoj državi ne boravim uvek, ali sam često ovde. Moja porodica nekada svrati, a često dolaze i razni ljudi pošto je država otvorena za turiste", kaže Baroš koji ne veruje u granice. Međutim, postoje periodi kada želi da je sam u svojoj kneževini, u koju beži kada se oseća "uznemirenim od rastuće moći portugalske države".

Kralj se preračunao

Državljanstvo su stekli on, njegova žena i dvoje dece

Iako Pontinja nije zvaničnopriznata, slučaj ovog ostrva razmatran je u međunarodnoj zajednici, uključujući i portugalske vlasti i Ujedinjene nacije. Caka je u tome što je Kraljevina Portugal ostrvo prodala 1903. godine, a kralj i svi ministri su potpisali dokument u kome se odriču poseda i svih prava vezanih za ostrvo. Mislili su da će tu možda biti restoran, kafe, pozornica, ali nikome nije palo na pamet da će jedan Portugalac rešiti da osnuje državu.

Nedelja 30.11.2014. 09:22
Ovo nije prvi čovjek koji osniva svoju zemlju. Već postoji čuvena Kneževina Silend (Principality of Sealand) u Sjevernom moru. Čak je premijer pokušao da izvrši puč, ali je osnivač Bejts povratio kontrolu.
Nedelja 30.11.2014. 13:15
Možda ima crnogorske ili šiptarske korijene :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online