Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 22.11.2014.
14:27
Beta A

“Rusija gas koristi kao političko oružje“

Potpredsednik SAD Džo Bajden pozvao je u subotu evropske zemlje da nastave da diverzifikuju energetsko snabdevanje kako bi smanjile zavisnost od Rusije i da ne dozvole Moskvi da svoje resurse gasa i nafte koristi kao sredstvo geopolitike.

Smanjiti energetsku zavisnost od Rusije: Džo Bajden
 

"Sada je vreme da se deluje. Dešavanja u Ukrajini samo naglašavaju hitnost" situacije, rekao je Bajden u Istanbulu na samitu za energetsku bezbednost Atlantskog saveta, međunarodne nastranačke organizacije.

Bajden je istakao da "Rusija koristi energente kao oblik političkog oružja protiv suseda. To je veliki strateški problem", kazao je Bajden. On je dodao da će Rusija i dalje biti i treba da bude glavni snabdevač Evrope energentima, prenosi AFP.
 

Rusija, Ukrajina i Evropska unija su prošlog meseca postigle dogovor u vrednosti od 4,6 milijardi dolara kojim se garantuje isporuka ruskog gasa Ukrajini, a time i ostatku Evrope. Time su smanjeni strahovi da će domovi Evropljana ove zime biti hladni kao 2009. godine, kada je Rusija na dve nedelje obustavila isporuke gasa zbog dugovanja Ukrajine.

"Svesni smo da ovaj jedini izvor energije već duže vreme predstavlja problem, ali moja poruka nije da Evropa može ili da treba da ukine uvoz iz Rusije", rekao je Bajden.

Američki potpredsednik je kazao da nema sumnje da će Rusija i dalje biti glavni snabdevač energijom u regionu, ali da bi postigli energetsku sigurnost, Evropa mora da obezbedi ranovrsnost izvora.

"Rusija može i treba da bude igrač, ali Rusija mora da igra po pravilima", istakao je Bajden.

Turski premijer Ahmet Davutoglu istakao je da energija ne sme biti korišćena kao oružje, već da je energija sredstvo mira.

POVEZANE VESTI

Subota 22.11.2014. 14:27
a sta ti trazis tamo?
Subota 22.11.2014. 14:46
Ovi USA su bijesni jer moraju da plate gas Rusima. Koliko vidim nisu naučili plaćati već samo otimati. Vidim da su isključeni iz "Biznis" sa gasom, ne mogu da uzmu "REKET" pa su stavili Ukrajinu direktno pod "svoju kontrolu". Sin mu je šef Ukrajinske gasne kompanije. To je razlog zbog kojeg se USA bune zbog Južnog toka. Kad bi im dali 10% profita od gasa, Južni tok bi odmah "bio odobren". Providno. A Njemci??? Kada za vas nije dobro da mi radimo direktno sa Rusijom, zašto vi zaobiđoste Ukrajinu i napraviste direktno sa Rusima sjeverni tok. Njemci hoće svoj monopol zajedno sa USA, da svi od njih kupuju ruski gas a oni da skidaju 20% bez ikakvog rada. Zato je Ukrajina gurnuta u krvoproliće.
Subota 22.11.2014. 14:33
Doso tata Bajden, da obidje svoga sina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online