Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.11.2014.
10:30
Beta A

Desničari upali u izbornu komisiju

Poljska policija uhapsila je noćas u Varšavi 12 radikalnih nacionalista koji su upali u zgradu Državne izborne komisije u Varšavi.

Sistem su takođe napali i hakeri, a u nekim vojvodstvima pojavio se sumnjivo veliki broj nevažećih glasova
 

Oni su protestovali zbog neregularnosti na izborima od 16. novembra.

Nekoliko stotina aktivista radikalne desnice na čelu sa ultrakatoličkom Svepoljskom omladinom i evroskepticima Nove desnice okupilo se sinoć ispred sedišta Državne izborne komisije u Varšavi, i oko 700 demonstranata u Krakovu, zahtevajući ostavke izborne komisije i ponavljanje lokalnih izbora.

U Varšavi su demonstranti upali u sedište komisije, a policija ih je nakon višečasovnog ubeđivanja izbacila silom, 12 uhapsila, a osmoro pozvala na saslušanje kao svedoke, saopštila je danas prestonička policija.

Prebrojavanje glasova nakon lokalnih izbora u Poljskoj, održanih u nedelju, prati neviđeni haos, zato što neprestano pada sistem za elektronsko preobrojavanje glasova, a lokalne i regionalne komisije su nekoliko dana morale uz veliko negodovanje da preobrajavaju glasove ručno.

Sistem su takođe napali i hakeri, a u nekim vojvodstvima pojavio se sumnjivo veliki broj nevažećih glasova, negde i čitava četvrtina.

Do danas Poljska nema konačne, čak ni nezvanične, rezultate izbora na nivou skupština vojvodstava i pet dana nakon izbora znaju se rezultati samo u dva vojvodstva i za gradonačelnike i predsednike opština.

I dalje se barata samo procenama za poljske televizije na osnovu anketa na biralištima, odmah nakon njihovog zatvaranja u nedelju uveče, po kojima je pobedila opoziciona konzervativna desnica, stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

"Ako pogledamo kako je na istoku od naših granica, videćemo da je to kod nas sada kao uvodna faza u Belorusiju. Nakon 25 godina slobode u Poljskoj smo u situaciji koja izaziva velika podozrenja", kazao je Kačinjski.

Lider poljskih opozicionih konzervativaca, iako je pobednik izbora, zatražio je da se oni hitno ponave, zato što je nepravilnosti toliko da niko više neće verovati u poštenje tih izbora.

Ponavljanje lokalnih izbora zahteva i opoziciona levica, Savez demokratske levice bivšeg premijera Lešeka Milera, dok predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i vlada premijerke Eve Kopač, iako su njeni liberali pretrpeli poraz, smatraju da za reprizu izbora nema potrebe zato što glasovi mogu da se prebroje bez kompjuterskog sistema, kao što se to činilo decenijama.

Nacionalna revizorska komisija počela je kontrolu i Državnoj izbornoj komisiji i na osnovu prvih provera sistema elektronske obrade glasova došla do zaključka da je nepravilnosti u sistemu toliko da su ugroženi i parlamentarni i predsednički izbori naredne godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online