Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.11.2014.
10:10
klix.ba A

Zarazila se HIV-om u kozmetičkom salonu

Neverovatno, ali istinito: 22-godišnjakinja iz Brazila inficirala se virusom HIV-a ni manje ni više nego u salonu za sređivanje noktiju, putem instrumenata i pribora za manikr.

Ne treba da paničite, preporuka je lekara: Ovo je "egzotičan" slučaj
 

Iako su stručnjaci i ranije upozorili kako je ovakav i sličan način prenošenja HIV-a izuzetno redak, te da je šansa za infekciju izuzetno niska, ipak se dešava.

Kako se može dobiti HIV

Virus HIV-a se može preneti nezaštićenim seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom (seksualnim odnosom bez kondoma), deljenjem inficiranih igala, preko majke na dete (rođenjem i dojenjem), prilikom transfuzije krvi zaražene osobe i sl. Virus se prenosi isključivo telesnim tečnostima kao što su krv, sperma, vaginalni ili analni sekret, ili majčino mleko.

Kada su joj postaviki dijagnozu da ima HIV, devojka je imala znake uznapredovale infekcije. Pokazalo se kako nije bila u prilici da se zarazi na drugi način, budući da su detaljni nalazi krvi pokazali kako se devojka virusom HIV-a zarazila pre nekih desetak godina. Ona je pojasnila kako je pribor za manikir već godinama delila sa svojom rođakom za koju se naknadno otkrilo kako je HIV pozitivna.

Dr. Brian Foli iz Los Alamosa kaže kako ovaj slučaj ne bi trebao izazvati paniku među ljudima, budući da je ovaj slučaj toliko "egzotičan", te da je šansa za zarazu ovakvim putem zapravo svedena na minimum.

"HIV se ne prenosi običnim i svakodnevnim kontaktom, poput korištenja istog pribora za jelo, zagrljajima ili ukoliko pijete iz iste čaše. Ovaj slučaj je toliko redak i on ne bi trebao dizati paniku, već poslužiti tome da se ljudi osveste da zajedničko korištenje bilo kakvih predmeta koji mogu doći u kontakt sa krvlju može dovesti do povećanog rizika za infekciju virusom HIV-a ili hepatitisa C", kazao je dr. Brian Foli.

Sličnog je mišljenja i dr. Michael Bradi, koji smatra da je ovo izuzetno neobičan slučaj.

"Ne verujem kako ovaj slučaj treba promeniti osnovnu poruku koju mi nastojimo stalno preneti, a to je da je najbolja prevencija zaštite od HIV-a upravo korištenje kondoma i redovno testiranje na virus", poručio je dr. Bradi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 12:18
Ne idite u salone lepotem, i budite gadni kao; KURVAti poturice arnauti haahahhahahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online