Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 15.11.2014.
17:24
Beta A

"Zapadu bi sankcije Rusiji mogle da se obiju o glavu"

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi Zapadu sankcije protiv Rusije mogle da se "obiju o glavu".

Sankcije će uticati i na Zapad i na Rusiju: Vladimir Putin
 

Putin je u intervjuu za nemačku televiziju ARD, emitovanom danas dok je on na samitu Grupe 20 privredno najrazvijenijih zemalja sveta u Brizbejnu, u Australiji, rekao da bi onemogućavanje Rusiji da pristupi tržistima kapitala moglo da ugrozi izvoz Zapada.

"Ako se našim finansijskim institucijama preseku resursi, one bi mogle da smanje zajmove ruskim kompanijama koje rade s nemačkim partnerima. Pre ili kasnije, to će početi da utiče i na vas, kao i na nas", rekao je Putin.

On je dodao da bi sankcije mogle da ugroze i neke ruske banke, što bi uslovilo da one zatraže isplatu višemilijarderskih zajmova koje su dale Ukrajini, što bi dodatno ugrozilo privredu te zemlje.

Putin je citirao primer ruske državne kompanije Gasprombank, koja je Ukrajini dala zajmove od 3,2 milijarde dolara, pre no što je pretrpela štetu zbog zapadnih sankcija koje su je onemogućile da pozajmljuje na tržištima kapitala.

SAD i EU uvele su sankcije Rusiji zbog njene aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.


Putin na Samitu G20 "pegla" odnose sa Zapadom

Sankcije Zapada do sada su nanele ozbiljnu štetu ruskoj privredi, oteravši investitore i izazvavši rekordni pad rublje.

Putin je priznao štetu od sankcija, ali je istakao da će time Zapad ohrabriti Rusiju da smanji zavisnost od izvoza gasa i nafte.

"Komforan život, kada smo jedino morali da proizvodimo više nafte i gasa kako bismo kupili sve ostalo, stvar je prošlosti. Sada moramo da razmišljamo i o proizodnji ostalih dobara, ne samo nafte i gasa", poručio je Putin.

On je izrazio nadu da će ukrajinska kriza biti okončana, kao i da će se odnosi Moskve i Zapada poboljšati.

"Želimo da imamo normalne odnose s našim partnerima, uključujući i SAD i Evropu", rekao je Putin u intervjuu za nemačku televiziju ARD.

POVEZANE VESTI

Subota 15.11.2014. 17:28
ZA SVETSKE ZLIKOVCE PUTIN UVEK IMA POTEZ VIŠE ...
Subota 15.11.2014. 17:39
Bravo CARE ti unapred sve događaje znaš.
Subota 15.11.2014. 17:42
Na zapadu je muk ! ID je Problem a Rusiju gledaju kao spasioca !! Tesko da ce da bude dobroooo !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online