Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.11.2014.
16:10
Srna A

Muslimanski gradovi su "okupirani", a ostali "osvojeni"

Za zvaničnu Tursku zauzimanje silom nekog grada je "okupacija" - ako je taj grad turski ili muslimanski, dok je zauzimanje nemuslimanskog grada samo "osvajanje", navodi Burak Bekdil, kolumnista u turskom dnevnom listu "Hurijet".

Istambul i Aja Sofija legalno "osvojeni" u vreme otomanskog carstva, dok je Jerusalim i džamiju Al aksa "nelegalno okupirao" Izrael
 

U tekstu na portalu "Gejtstoun institut" Bekdil navodi primer prema kome zauzimanje Istambula 1453. godine za Turke nije okupacija - već osvajanje.

Bekdil podseća da je turski predsednik Erdogan u svom govoru 2012. godine rekao da je, "poput Meke i Kaira, i Istambul grad Kurana". Međutim, u "Kuranu" se ne pominje nijedan od tih gradova.

Jedan od vodećih turskih imama Mehmet Gormet je, takođe 2012. godine, govorio da osvajanje nije okupiranje ili uništavanje gradova i zamkova već je to - "osvajanje srca".

"U našoj istoriji nikada nije bilo okupacije već uvek osvajanje", navodi Gormet, objašnjavajući da je jedan od "stubova osvajanja - otvaranje uma islamu a srca Kuranu".

To je versko opravdanje zbog kojeg većina turskih islamista smatra da im je Alah dao pravo da silom mača zauzimaju neverničke zemlje, a ironično je to što to čine radikalni islamisti u muslimanksim zemljama - Siriji u Iraku.

Predsednik Erdogan i premijer Ahmet Davutoglu nebrojeno puta su govorili da su Gaza i Jerusalim (pored Sirije, Iraka, Egipta, Somalije i Magreba) "domaće pitanje".

Premijer Davutoglu je u govoru 7. novembra rekao da će džamija "Al aksa" u Jerusalimu jednog dana biti - oslobođena i da Izraelci treba da znaju da Sirijci, Palestinci imaju zaštitnika, a to je Turska.

Erdogan je, potvrđujući Davutogluove reči, naveo da je zaštita islamskih gradova u Svetoj zemlji "sveta misija" turske vlade i upozorio je da se napad na džamiju "Al aksa" ne razlikuje od napada na Ćabu u Meki.

Novinar Burak Bekdil primećuje da su, u očima turskog političkog i verskog rukovodstva, Istambul i Aja Sofija legalno "osvojeni" u vreme otomanskog carstva, dok je Jerusalim i džamiju Al aksa "nelegalno okupirao" Izrael.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 16:18
Erdogan se poigrava Djavolom pruzajuci podrsku fundamentalistima i takvim bolesnim idejama.Moze da se dogodi da se i njemu desi Sirija pa da se glave kotrljaju jer Islamiste ne interesuju granice ili vlade.U samoj Turskoj vec postoje mnogobrojne celije IS-a ako jednog dana procene da je vreme ima da bude veselo.
Četvrtak 13.11.2014. 18:08
Sta kazu Cionisti? Ili ce Rusi da nam pomognu da ostanemo u Izraelu ili ce da se ponovo selimo u Rusiju-od Kazahstana do Ukrajine......na Rusima je.....treca opcija je (ako je za verovati da oni drze kljuceve nuklearke) Samsonova opcija - idemo mi, idemo svi....
Petak 14.11.2014. 02:53
Jerusalim ne moze biti muslimanski jer nosi Hebrejsko-biblijsko ime...Al -aksu treba porusiti da se izgradi novi hram i da dodje sudnji dan.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online