Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.11.2014.
09:43
Beta A

Dronovi čuvaju granice SAD

Američka vlada sada dronovima kontroliše gotovo polovinu državne granice sa Meksikom, i tu strategiju planira da primeni i na granicu sa Kanadom, piše Asošiejted pres.

Vašington na ovaj način želi da kontroliše pustare u kojima nema graničara, tornjeva sa kamerama, senzora na tlu i graničnih ograda.

Sviđaju im se dronovi: Ameri sada dronovima kontroliše gotovo polovinu državne granice sa Meksikom. Tu strategiju planira da primeni i na granicu sa Kanadom
 

Vlada je od marta 2013. godine, kada je sistem tiho uveden, obavila oko 10.000 dronovskih letova, u sklopu uvedene strategije, interno nazvane "detekcija promena". Očekuje se da će se ona primeniti na kanadsku granicu do kraja 2015. godine.

Letovima dronova trenutno je pokriveno 1.448 kilometara granice sa Meksikom, od čega najveći deo otpada na teksaški deo granice. Dronovi poleću iz Sijera Viste, obaveštajnom centru Armije SAD u Teksasu, i lete na visinama između 5.790 i 8.530 metara.

Američka kopnena granica duga je 3.145 kilometara. Broj graničara na njoj se od 2000. godine gotovo udvostručio, i sada premašuje 10.000. Ograde su u istom periodu produžene devetostruko, i protežu se na 1.126 kilometara.

Kako ocenjuje AP, upotreba dronova je značajan odmak od decenijama stare politike da se granica obezbeđuje ljudstvom na tlu i ogradama.

Novi pristup predviđa da dronovi Predator Bs, opremljeni kamerama visoke rezolucije, nadgledaju zabačene planine, kanjone. Dron pravi dva snimka istog terena u razmaku od tri dana, a onda eksperti proučavaju razlike među snimcima kako bi detektovali ilegalne imigrante ili džipove koji prenose drogu preko granice. Ove detalje je AP saznao od dva zvaničnika, direktno upoznata sa novim sistemom. Oni su zatražili anonimnost jer taj pojedinosti sistema nisu obznanjene javnosti.

Ameri planiraju da naprave vazdušnu tvrđavu za bespilotne letelice

Oko 92 odsto misija koje obave dronovi ne pokažu nikakve promene na terenu, ali preostalih osam odsto pobudilo je dovoljnu sumnju da se na teren pošalju graničari. Oni ponekad odlaze helikopterom, jer je teren nepristupačan, i tragaju za svim znacima ljudskih aktivnosti - otiscima stopala, polomljenim grančicama, đubretom.

Oko četiri odsto misija bilo je lažna uzbuna - otiske su ostavili farmeri ili stoka - a za oko dva odsto se nije moglo utvrditi šta je u pitanju. Preostala dva odsto su ilegalni prelasci iz Meksika. Tamo gde su ovi prelasci detektovani, po pravilu su postavljeni senzori na tle kako bi se područje osmatralo podrobnije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 10:49
eto odakle je dosao na stadion iz americke ambasade
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online