Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 13.11.2014.
07:50
N. Jokić - Vesti A

"Jesam odgovoran, ali ne dajem ostavku!"

Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, iznenadio je novinare u Briselu nenajavljeno se pojavivši na redovnoj konferenciji za štampu da bi demantovao glasine o mogućoj ostavci zbog međunarodne poreske afere nazvane Luksliks.

Drma mu se fotelja: Žan Klod Junker
 

Ovo je prvo pojavljivanje Junkera u javnosti od kada je prošle nedelje otkriveno da je u Luksemburgu, za vreme Junkerovog premijerskog mandata, cvetala industrija utaje poreza i da je Luksemburg imao sklopljene ugovore sa 340 najvećih svetskih multinacionalnih kompanija, banaka i osiguravajućih društava, koje su tako izbegavale da plaćaju porez u državma u kojima su sticale profit.

Tajna uspona male zemlje

Industrija utaje poreza objašnjava, između ostalog, kako je državica Luksemburg, bez sirovina i značajne "realne" privrede, postala bogata kao što je to naftni gigant Katar na primer.

Uprkos svemu što je obelodanjeno, Junker je rekao da u njegovom slučaju ne postoji "sukob interesa" i ponovio da je odlučan da se sada kao predsednik Evropske komisije bori protiv utaje poreza.


- Nije postojao nikakav luksemburški model - rekao je Junker na opasku novinara da je on bio jedan od arhitekata "luksemburškog modela".


Dodao je da se oseća politički odgovornim za ono što se dešavalo za vreme njegovog premijerskog mandata u Luksemburgu, ali da ne namerava da podnese ostavku na mesto predsednika Evropske komisije. - Ja sada nisam predsednik vlade Luksemburga - ponavljao je delujući samouvereno uprkos teškom položaju u kome se našao.


Jedan francuski novinar tražio je objašnjenje jedne protivrečnosti: u vreme kad je bio predsednik vlade, Luksemburg je pružao utočište najvećim svetskim kompanijama kako ne bi uplaćivale porez u kase matičnih država, a u isto vreme Junker se u EU zalagao za surovu politiku stezanja kaiša zbog budžetskih deficita članica EU. Junker je i na ovo imao odgovor: rekao je da sada govori kao predsednik Evropske komisije, a ne vlade Luksemburga.


- Rekao sam da će se Komisija boriti protiv utaje poreza i želim da se zna da to nisu prazne reči nego da su to stvarne namere Komisije - rekao je Junker i spomenuo ideju da se uspostavi automatska razmena o fiskalnim podacima među zemljama članicama Unije.


Na novinarsko pitanje da li misli da bi uopšte bio izabran na mesto predsednika Evropske komisije da je afera o industriji utaje poreza pre toga bila objavljena, Junker je odgovorio kratko: "Da."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 07:55
Pripadnik Srnog plemstva Junker nema casti,morala niti obraza pa od njega ne mozemo ocekivati potez kakav bi povukao normalan i cestit covek.
Četvrtak 13.11.2014. 09:28
Nemoze covek da poveruje koliki je to bezobrazluk, zasticenost kriminalaca. Pa prosle godine je samo utvrdjena kradja 150 milijardi evra. U isto vreme u Americi potvrdjeno da ne znaju gde je otislo 40% donacija. Verovatno misle i ovi nasi pacovi da nesto ugrizu. To je zasto se priblizavamo EU. Skolski sistem ne funkcionise, kultura je svedena na Holivud, ECB banka kontrolise sve vece i narodne banke, NATO tj US odlucuje o vojsci, medije im drze talamudisti, nemaju satelitski sistem pa koriste GPS americki..... Kusturica rece da jedino imadu dobar program zastite zivotne sredine- i to treba komentarisati-sta je sa Frackingom i upumpavanjem kemikalija u izvore vode..... Rasulo.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online