Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.11.2014.
13:16
zena.blic.rs A

Strašna ispovest žene koja je trpela zlostavljanje

Lez Džejo iz Portlanda u Oregonu odlučila je da svoju bolnu ispovest o životu sa nasilnikom podeli sa svim ženama sveta - u nadi da će pomoći barem jednoj. Naime, ona je dugo bila u vezi sa čovekom koji je je tukao, silovao, pa čak i pokušao da je ubije, ali je to krila od svih ljudi koje poznaje. Sada više ništa ne krije.

Da ne bi posumnjali da se vratila nasilniku, kačila je na društvene mreže fotografije na kojima izgleda savršeno srećno: "Bila sam majstor manipulacije"
 

- Za doček Nove godine 2011, čovek kog sam volela i sa kojim sam delila čitav svet brutalno me je pretukao i ostavio me samu pored seoskog puta. Ostavio me je na ivičnjaku na minus šest stepeni, sa izvrnutim člankom, naduvenim očima i potresom mozga zbog kog mi se vrtelo u glavi, pa nisam mogla da hodam. Na licu sam imala toliko krvi, da nisam mogla da otkrijem odakle je lila. Sklupčala sam se na ivičnjaku i sklopila dogovor sa Bogom, sa kojim nisam pričala godinama. Slušala sam kako u obližnoj kući odbrojavaju sekunde do ponoći. 5,4,3,2,1... Srećna Nova godina - piše Liz za "Xo Jane".

Liz je sa Majkom bila u vezi dve godine pre toga, i ni jednom je nije udario. Živeli su zajedno u gradu, a kako im svakodnevni život nije bio ni malo jednostavan, uveče su zajedno kuvali večere, uživali u filmovima i opuštali se. Liz je bila ubeđena da je to prava ljubav.

Ona naglašava da ju je majka vaspitala kao feministkinju, i da je takve stavove imala celog života. Zato ni sama ne zna u kom trenutku je odlučila da pogazi sve svoje stavove - i vrati se tom čoveku.

- Nakon zastrašujućeg telefonskog poziva, moja majka je užasnuto gledala kako se vraćam u dom koji sam delila sa Majkom. Uverila sam je da se to neće ponoviti. Rekla sam joj da mi dozovoli da sama donosim svoje odluke. Rekla sam joj da mi je potreban i da sam ja njemu potrebna. Jedan prijatelja im je poslao sliku mog plavog i crnog lica. Porodica je dokaze poslala policiji, i dva dana kasnije je uhapšen u našoj dnevnoj sobi, okružen svećama i našim slikama - priseća se Liz.

Bez posla i potpuno skrhana, Liz nije imala izbora - morala je da se vrati u kuću svoje majke. Nije joj bilo jasno kako se njen san odjednom pretvorio u pravi košmar. Nije želela da tuži Majka, ali država je preuzela stvari u svoje ruke. Zbog brutalnosti onoga što je uradio, ali i zbog činejnice da je to odmah priznao, policiji nije ni trebalo priznanje žrtve - Liz.

Međutim, ona je jedva čekala kada će ponovo moći da priča sa Majkom i da ga vidi. To se desilo šest meseci kasnije.

- Pozvala sam ga. "Volim te. Nikad te više neću povrediti. Molim te vrati se kući", rekao mi je. To mi je bilo dovoljno, sela sam u kola i otišla kod njega. Porodici i prijateljima sam rekla da se vraćam u školu kozmetologije. Kako bih utišala njihove strahove, smislila sam komplikovane laži o tome kako uživam u gradu, i kako želim da unapredim svoje znanje o nezi kose - kaže ona.

Liz je bila jako aktivna na društvenim mrežama, i stalno je postavljala selfije na kojima  blista od sreće, naizgled prezadovoljno svojim životom. Napravila je poseban raspored viđanja sa prijateljima, kako niko ne bi posumnjao da se zapravo vratila Majku.

- Kada sam se vratila, trebalo mu je tri nedelje da pokuša da me ubije, stajući mi na grlo, dok sam grgljala izvinjenja. Silovao me je, a sutradan mi je kupio novu "Dizel" odeću. "Bio sam loše raspložen". U narednim mesecima danju sam se fokusirala na karijeru a noću na puko preživljavanje - iskrena je ona.

U međuvremen, nastavila je da na društvenim mrežama kači slike i pravi se da je sve savršeno.

- Sećam se, jedno

m me je držao na podu i u lice mi trljao ubuđali čizburger iz kante za otpatke. Nakon što sam se umila, ponovo sam se našminkala, i napravila selfi. Dobila sam puno komentara poput "Baš mi je drago da ti ide tako dobro" i "Izgledaš fenomenalno". Bila sam majstor manipulacije. Kako bih svima zavarala trag, na Fejsbuku sam često delila tekstove o nasilju u noći i pisala kako o tome treba da se priča - kaže Liz.

Poslednja svađa je konačno uspela da probudi Liz iz tog košmara.

- Nakon poslednje svađe, uhvati me je za grlo, podigao uz zid i držao tako dok se nisam onesvestila. Postao je pažljiv od prvog puta, i modrice mi je ostavljao samo na mestima koja su se lako pokrivala. Od vrata do kukova, telo mije bilo puno modrica i opekotina od tepiha, kada bi vukao moje onesvešćeno telo po podu. Ponovo me je izbacio iz kola u pokretu, i našla sam se u poznatom položaju. Tada sam pozvala policajku koja je bila zadužena za njegovu uslovnu kaznu. Sve sam joj rekla. Svaki detalj. A nakon nje, rekla sam i svima ostalima. Rekla sam prijateljima, kolegama, porodici... Svima koji su želeli da slušaju - tvrdi ona sa željom da njena priča dopre do još neke zlostavljane žene koja će nasilniku reći "ne" i otići od njega.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online