Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 09.11.2014.
12:12
Beta, dnevnik.hr A

Lider ISIS-a ranjen?

Vojna koalicija koju SAD predvode protiv vojske organizacije Islamska država bombardovala je njene lidere dok su bili na sastanku na severu Iraka. Kako je saopštio Pentagon, ne postoje zvanične informacije da li je lider Abu Bakr Al-Bagdadi bio na sastanku, dok nepotvrđeni izvori arapskih TV stanica kažu da je "kalif" ranjen, ili čak poginuo.

Pripadnici Islamske države kontrolišu velike delove Sirije i Iraka
 

Naime, američka vojska je u subotu saopštila da je dan ranije bombardovana okolina grada Mosula, drugog grada po veličini u Iraku, koji je pod kontrolom Islamske države, dok je, po Vašingtonu, u toku bio sastanak lidera te ultra-radikalne organizacije.

Međutim, SAD "nisu u mogućnosti da potvrde da li je šef Islamske države, Abu Bakr Al-Bagdadi bio na sastanku".

Nepotvrđeni izveštaji koje su u subotu prenele arapske TV-stanice, kažu da je samozvani "kalif" Bagdadi ranjen ili čak i poginuo.

Dva svedoka potvrdila su da su bombe pale na grad Al-Akaim uz sirijsku granicu. Izvori iz vlade tvrde kako su avioni nadletali sastanak visokopozicioniranih ISIS-ovaca, a u napadu je poginulo desetak ljudi.

Al-Bagdadi je s ostalim ranjenicima, navodno završio u lokalnoj bolnici, a pripadnici Islamske države navodno su lutali ulicama sa zvučnicima i naređivali stanovništvu da donira krv za pomoć ranjenicima. Ako je istinito, ranjavanje Bagdadija moglo bi biti najzačajniji udarac u kampanji protiv Islamske države.

SAD uništila konvoj ISIS-a

Samoprozvani kalif, koji je sebe proglasio vođom svih muslimana, bio je zatvorenik SAD-a tokom okupacije Iraka. Irački zvaničnici nisu mogli odmah da komentarišu navodni napad, dok su, s druge strane Tviter nalozi povezani s Islamskom državom brzo demantovali izveštaje:

“Mogu javiti muslimanima da je Amir Al-Mominen Abu Bakr Al-Bagdadi Hafid hu'allah živ i zdrav“, piše u jednom od statusa.

Od avgusta skoro svakodnevno u Iraku, a od kraja septembra i u Siriji, međunarodna koalicija bombarduje oružane grupe Islamske države koje kontrolišu velike delove teritorije te dve zemlje.

Pod direktnom pretnjom Islamske države, Vlada Iraka je u subotu pozdravila slanje dodatnih 1.500 američkih vojnih savetnika što je u petak saopštila Bela kuća. Pored SAD, "nekoliko" drugih zemalja u međunarodnoj koaliciji će učestvovati u obuci iračkoj vojsci, rekao je Pentagon.

Sa 1.500 dodatnih vojnika, SAD će imati više od 3.000 ljudi u Iraku, odakle je njihova vojska otišla decembra 2011. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.11.2014. 13:13
Ameri nemogu nista bandi sa prackama a prete Velikoj Mocnoj Rusiji hahahahahahahahahahahahahahahaha
Nedelja 09.11.2014. 15:17
O žao mi je.Nisu ameri junaci dobro gadjali.Da je dete lakše bi pogodili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online