Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.04.2010.
04:38
Tanjug A

Nuklearni terorizam najveća pretnja bezbednosti

Nuklearni terorizam je jedna od najvećih pretnji međunarodnoj bezbednosti i snažne mere nuklearne bezbednosti su najefikansije sredstvo sprečavanja da teroristi, zločinci i drugi neovlašćeni akteri dođu u posed nuklearnih materijala, ističe se u danas usvojenom završnom dokumentu samita u Vašingtonu.

U završnom dokumentu dvodnenog samita o nuklearnoj bezbednosti, ističe se da je, pored nuklearnog razoružanja, nuklearnog neširenja i miroljubivog korišćenja nuklearne energije, zajednički cilj i nuklearna bezbednost.

Nuklearno naoružanje

"Zbog toga smo rešeni da ojačamo nuklearnu bezbednost i smanjimo pretnju nuklearnog terorizma. Uspeh će zahtevati odgovorne akcije na nacionalnom planu i održivu i efikasnu međunarodnu saradnju", ističce se u dokumentu.


Svih 46 zemalja učesnica samita pridružilo se pozivu domaćina, američkog predsednika Baraka Obame, da se svi nebezbedni nuklearni materiijali obezbede za četiri godine.


U dokumentu se potvrđuje da je bezbednost nuklearnih materijala pre svega odgovonost država i ističe značaj snažnog nacionalnog zakonodavstva i regulative.


Sve zemlje se pozivaju da sarađuju na unapređenju nuklearne bezbednosti, uz priznanje da visoko obogaćeni uranijum i plutonijum zahtevaju posebne mere predostrožnosti. Zbog toga je samit ohrabrio minimiziranje njihove upotrebe i konverziju reaktora.


Zemlje učesnice će, takođe, nastojati da u potpunosti primenjuju postojeće međunarodne obaveze o nuklearnoj bezbednosti i podržavaju ciljeve međunaroodnih instrumenata u toj oblasti, uključujući Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnih materijala i Međunarodnu konvenciju o suzbijanju akata međunarodnog terorizma.


Samit takođe priznaje ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju i doprinos Ujedinjenih nacija.


Takođe se ističe značaj međunarodne saradnje, kao način sprečavanja i odgovora na slučajeve krijumčarenja, i ističe spremnost za razmenu informacija.

Medvedev: Samit krunisan uspehom


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je samit o nuklearnoj bezbednosti, koji je u utorak završen u Vašingtonu, održan u pravom trenutku i da je taj skup krunisan potpunim uspehom.


On je u govoru na institutu Brukings rekao da pitanja razoružanja i nuklearnog neširenja predstavljaju brigu mnogih država, "što su današnje diskusije i potvrdile", preneo je Rojters.


Medvedev je ocenio da svet prolazi kroz duboke transformacije,
tražeći novi model razvoja.


"Svet će biti harmonizovan ako njegovi sastavni elementi počnu da se usklađuju jedni s drugima, umesto da se sukobljavaju", dodao je ruski predsednik.
Prema njegovim rečima, demokratija, ljudska prava i tržišna privreda čine kičmu nacionalog razvoja i međunarodnih vrednosti.


Medvedev je, ipak, rekao da SAD i Rusija treba da izbegavaju da daju lekcije jedni drugima.


On je dodao da je Rusiji potrebno više decenija stalnog i nesmetanog rada na izgradnji efikasnog političkog i ekonomskog sistema.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online