Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.11.2014.
08:18
N. Jokić - Vesti A

Gasni rat Rusije i SAD-a (4): Rusija i Evropa međusobno zavisne

Mnogo se govorilo o tome šta bi se dogodilo u EU da Rusija "zavrne gasne slavine, trećina od ukupne količine gasa za domaćinstva i industriju u Uniju dolaze upravo iz Rusije. Prekid dotoka gasa iz Rusije međutim predstavljao bi udarac ne samo za evropsku ekonomiju već isto toliko i za rusku.

Pregovori u Moskvi: Komesar EU Etinger i ruski ministar Novak
 

Od nafte i gasa potiče 50 odsto državnih prihoda Rusije, a najveći deo toga dolazi od evropskih kupaca. Odluka najvećeg svetskog izvoznika gasa da "zatvori slavine" značila bi dakle otvaranje crne rupe u ruskom državnom budžetu.


Možda je upravo zbog toga ruski predsednik Putin povodom "zavrtanja gasnih slavina" nedavno izjavio da to "ne može ni da zamisli". Ni Rusija, kao ni Evropa, nisu spremne za tako nešto.
 

Ameri "guraju" TAP

SAD vrše veliki pritisak na EU da se okrenu gasovodu TAP umesto Južnom toku, jer smatraju da Putin vodi politiku osvajanja upravo prodajući gas. De Maržeri, generalni direktor francuskog "Totala" i jedan od nosilaca energetske proruske strategije, poginuo je nedavno u udesu aviona na moskovskom aerodromu.

"U EU smo napravili brojne greške i sada ih plaćamo tako što zavisimo od ruskog gasa. Potrebno nam je bar pet godina da bismo postavili na noge strategiju raznovrsnih izvora energije i različitih snabdevača gasom kako bismo bili energetski nezavisni", rekao nam je švedski sagovornik iz EU na nedavno održanom samitu Azija-EU u Milanu.


Pet godina je potrebno i Rusiji da bi sagradila infrastrukturu potrebnu za isporučivanje gasa na kinesko i azijska tržišta kojima se sve više okreće jer zbog američkog pritiska mora da odustaje od svojih ambicija u Evropi uključujući tu i Balkan.

Stručnjaci kažu da bi i sa tehničke strane obustavljanje isporuka gasa iz velikih izvora u Sibiru - bilo veoma komplikovano i iz razloga bezbednosti. Gasprom bi svakog meseca beležio gubitak od četiri i po milijarde evra - procenjuje Institut za energetsku ekonomiju Univerziteta u Kelnu. To bi za ovu ionako prezaduženu kompaniju, čija je polovina u vlasništvu države, bio pretežak udarac.

Gasni rat Rusije i SAD-a:

1. Amerika buši Južni tok

2. Berluskoni pao zbog Južnog toka i Kosova?

3. Južni tok poskupeo, Rusi traže finansijera

Gaspromu su potrebne milijarde dolara investicija godišnje kako bi se razvila polja izvora na Arktiku, sagradili gasovodi u Pacifiku i Baltiku kao i gasovodna mreža za Kinu. U maju ove godine Moskva i Peking postigli su dogovor vredan 400 milijardi dolara o prodaji ruskog gasa u narednim decenijama.


"Proizvodnja i troškovi transporta iz tih udaljenih područja trebalo bi da budu isplaćeni kroz ugovore na dug rok sa Evropom", objasnio je nedavno za "Fajnenšel tajms" Frank Umbah iz Evropskog centra za energiju i Kings koledža u Londonu. Ovaj stručnjak međutim smatra da je Gaspromov omiljeni sistem cena za ugovore na dug rok - doveden u pitanje zbog jeftinijih cena od drugih snabdevača gasom.


Rusija i Evropa tako su se našle primorane da ostanu u ekonomskom "zagrljaju" bar još pola decenije. Šta sad? Evropska komisija saopštila je da će za nju prioritetna biti izgradnja prekojadranskog gasovoda - TAP čije bi cevi krenule iz Azerbejdžana, iz Kaspijskog mora, linijom Gruzija - Turska - Bugarska- Grčka- Albanija- Jadransko more - Italija.

Energetski rat

Italijanski Eni, glavni ruski partner u gasovodu Južni tok, dobio je novog direktora koji će se okrenuti Africi za razliku njegovog smenjenog prethodnika Skaronija, Berluskonijevog prijatelja, kojeg su SAD smatrale za ruskog čoveka. U novinarskim krugovima nezvanično se govori i da je grčki premijer Samaras navodno morao da ode pod američkim pretnjama jer je skoro potpisao ugovor o izgradnji jednog kraka Južnog toka za Grčku. Energetski rat čija linija fronta prolazi kroz Balkan - tek predstoji.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.11.2014. 13:45
Hahaha, to su vam Ameri sapnuli na uvo, da ste (EU) "napravili brojne greske" dolazeci u zavisnost od ruskog gasa. Sad ce Ameri da vam objesne i kako da "ispravite" te "greske" i placate gas duplo vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online